Politika

Vučević o sukobima u Banjskoj: Etničko čišenje Kosova od Srba je terorizam koji svakodnevno provodi Kurti i njegove snage

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je etničko čišćenje Kosova od Srba terorizam, koji svakodnevno sprovode Aljbin Kurti i njegove snage, ali da će rukovovodstvo države voditi računa o bezbjednosti srpskog naroda u Pokrajini.

Miloš Vučević
FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ/RINGIER

Komentarišući optužbe o umiješanosti Srbije u nedavne sukobe u Banjskoj, gdje su ubijena tri Srbina, a stradao je i pripadnik prištinske policije, Vučević je ukazao da se kao dokaz za te optužbe koristi navodno zaplijenjeno naoružanje proizvedeno u Srbiji.

On je upitao da li je po toj logici Srbija naoružavala kosovsku policiju da puca po Srbima i pokazao fotografije prištinskih specijalaca sa puškama proizvedenim u Srbiji.

KOSOVO POLICIJA
FOTO: GEORGI LICOVSKI/EPA

– Po toj logici, moram da pitam sve, a prije svega Kurtija šta ćemo s tim da albanska policija koristi isto to srpsko naoružanje? Imamo koliko hoćete fotografija naših automatskih pušaka “M-70”, koje koriste njihove specijalne jedinice – rekao je Vučević na konferenciji za novinare u Domu Vojske Srbije.

On je naveo da se isto naoružanje može naći svuda na području bivše Jugoslavije i da je potpuna glupost da država Srbija i Vojska Srbije učestvuju u nečemu što neko naziva terorističkim radnjama.

Komentarišući snimak “hamera” upotrijebljenih na navodnim vježbama Vojske Srbije, Vučević je pokazao fotografije “hamera” koje koriste Vojska Srbije i prištinske snage.

On je ukazao da se na pomenutim snimcima iz Prištine prikazuje “hamer” Vojske Srbije, ističući da je to nemoguće jer Vojska Srbije koristi “hamere” sa mitraljezom kalibra 12,7 milimetara, koji ne može da koristi manevarsku municiju.

Kako je objasnio, isto vozilo prištinskih snaga ima mitraljez manjeg kalibra, koji može da se koristi na vježbama sa manevarskom municijom, koje su prikazane na snimku iz Prištine kao navodnom dokazu umiješanosti Srbije u obračun u Banjskoj.

Pročitajte još

Vučević je istakao da Srbija nema nikakav problem sa Kforom i Euleksom i da njihove snage budu razmještene na cijelom Kosovu i Metohiji, dodajući da su sve aktivnosti Vojske Srbije definisane kroz važeće akte države Srbije.

– Svaka naša aktivnost bila bi unaprijed najavljena i vrlo jasna, vidljiva i uočljiva. Očekujemo odgovor na pitanje šta se sve desilo 24. septembra na Kosovu i Metohiji da naši organi mogu da utvrđuju činjenice kako bi istina ugledala svjetlo dana – rekao je Vučević.

On je naglasio da će rukovodstvo Srbije braniti interese države i svih njenih građana, vodeći računa o bezbjednosti Srba na Kosovu i Metohiji.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije