Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Vučić: Muči i plaši me da na Kosovu i Metohiji ne krenu u nasilje protiv srpskog življa

Politika
Autor:

Foto: Zoran Mirković/Tanjug

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da želi da Priština ukine takse i da se nastave razgovori, jer, kaže, dok nema razgovora Beograda i Prištine postoji opasnost od nasilja nad srpskim življem.

Vučić je, u Jutarnjem programu TV Pink, kazao, povodom najave mogucnosti da Ramuš Haradinaj ukine takse, da taj kosovski političar već dugo razmišlja o tome.

– Vidjećemo šta će uslijediti. Mislim, kada je riječ o verbalnom pritisku, da možemo da kažemo da je u redu sve što su uradili zapadni partneri, a hvala i Kinezima i Rusima koji su uvijek bili uz nas. Danas postoji jedinstvena osuda, po tom pitanju, u svijetu – prenio je on.

Rekao je da je njegova procjena – a ispostavilo se da su drugi sve što su pričali promašili, mada nije siguran da će to uslijediti odmah – da u Prištini na glasanju bude 17:3, kako bi sačuvali obraz Haradinaju, da nastavi da bude premijer, a da će teret ukidanja taksi preuzeti DPK i druge stranke.

– Takvu će igru da naprave, ali to je nihova stvar. Za nas je važno da se ukinu takse, jer je šteta 40 miliona evra koju trpimo kao država – naglasio je on.

Vučić je najavio da će Srbija, kada prođe 90 dana, pokrenuti druge mehanizme pri CEFTA i EU.

Vučić je kazao da postoji nervoza u Prištini i da ga brine da bi poslije taksi mogli da preduzmu neke druge korake.

– Jedino što me plaši na Kosovu i Metohiji je da ne krenu u nasilje protiv srpskog življa. To je stvar koja me muči, proganja i plaši – rekao je on.

Vučić je ukazao da zato radi sa međunarodnim partnerima na jačanju naše pozicije i što želi da ukine takse, jer sve dok nema razgovora postoji mogućnost za sukobe.

– Kada se razgovara, teško je očekivati sukobe, a kada ih nema idemo unazad i to ne krivicom Srbije – naglasio je on.

Upitan za odnose Prištine i SAD Vučić je naglasio da nema sumnje da su strateški.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO