Politika

Vučić o incidentu kod Predsjedništva Srbije: Da su preskakali ograde u Bijeloj kući bili bi izrešetani

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sinoć tokom protesta “1 od 5 miliona” obezbjeđenje koje čuva zgradu Predsjedništva Srbije reagovalo u skladu sa zakonom i skolonilo okupljenje iza ograde koju su pokušali da probiju i tako upadnu u Predsjedništvo.

Vučić o incidentu kod Predsjedništva Srbije: Da su preskakali ograde u Bijeloj kući bili bi izrešetani
FOTO: DIMITRIJE GOLL/TANJUG

Vučić je istakao oni samo znaju da su sinoć kršili zakon.

Ispred Predsjedništva je juče bilo 225 ljudi, nekada gađaju toalet papirima, pišu na zidu i uvijek to rade. Pokušali smo da tom ogradom smanjimo naš prostor i omogućimo im da budu bliže Predsjedništvu. Sinoć su u jednom trenutku, jedno od lica, vođe protesta je reklo kako svi idu u zgradu Predsjedništva i da svi krenu. Tek kada je krenulo pomjeranje ograde, obezbjeđenje kreće i bez upotrebe sile vraća ih iza ograde. Neki su prenijeli da je riječ o privatnom obezbjeđenju, ali to nije istina. Jedan naš pripadnik ima jednu ogrebotinu i ništa više. Ali to je za nauk svima nama, oni koji šalju djecu na proteste moraju da znaju kolika je to odgovornost – rekao je Vučić.

On je dodao da to nije bilo nikakvo privatno obezbjeđenje, već pripradnici Vojske Srbije, odnosno vojne policije koji godinama čuvaju zgradu Predsjedništva, još od vremena kada je predsjednik bio Boris Tadić.

On je poručio da oni koji protestuju treba da znaju da bi da su preskakali ograde u Beloj kući u Vašingtonu – bili izrešetani.

– Oni koji šalju djecu na proteste moraju da preuzmu odgovornost, da su preskakali ograde u Bijeloj kući bili bi izrešetani. U Srbiji to nikad neće tako izgledati – rekao je on.

Pozvao pripadnike vojne policije koji obezbjeđuju Predsjedništvo da ne poštuju striktno zakon i da im dopuste sve.

– Od sada će u obezbjeđenju da budu samo samo djevojke i neka se one sklone, osim ako neće te devojke da tuku – rekao je on.

Dodao je i da će se svake subote skloniti svaka ograda ispred Predsjedništva.

– Samo ih molim da ne upadaju u predsjedništvo jer će tada morati da reaguju – rekao je Vučić i naglasio:

– Samo da ne ulaze unutra i da ne pokušavaju nasiljem da zauzimaju insitucije. Neće više vidjeti ni muškarce, vidjeće samo devojke. Pozivam sve ljude i iz policije i vojne policije i mog neposrednog obezbjeđenja, da im dopuste da mi priđu, ali nemojte da im dopustimo da izazovu krvoproliće i incidente. Moramo da sačuvamo mir u zemlji, ja neću scene iz Pariza”! – rekao je Vučić.

Vučić je ponovio da je fizičko obezbeđenje reagovalo štiteći zakon, veoma blago, bez oružja i oruđa i uz minimalnu primjenu sile, kada su demonstranti nasilno srušili ogradu i pokušali da upadnu u zgradu.

On je rekao i da nije bio u predsjedništvu, a da jeste, dodao je, rekao bi obezbjeđenju da ih “pusti da divljaju”.