Politika

Vučić o pucnjavi na sjeveru KiM "Kurti je jedini krivac, žao mi je što je dio Srba nasjeo na njegove provokacije"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za večeras konferenciju za medije povodom pucnjave u selu Banjska na sjeveru Kosova i Metohije.

Aleksandar Vučić
FOTO: NOEMI BTUZAK/EPA

Ovo je svakako jedan od najtežih dana za našu zemlju i naš narod od 2004. i 2008. godine. Izvinjavam se građanima, što nismo mogli ranije, zato što, kao što znate, od 1999. nemamo efektivnu kontrolu nad KiM. I trebalo nam je mnogo vremena da ispitamo šta se dogodilo, šta se zbivalo jutros, tokom popodneva, da bismo mogli da saopštimo istinu. I sa druge strane da pripremimo teren za donošenje odgovarajućih odluka – rekao je Vučić.

Prema našim informacijama, trojica Srba stradala su na KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, neposredno, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da je četvrta osoba stradala, dodao je Vučić.

– Noćas oko 02.46 grupa Srba sa KiM postavila je dva kamiona kao barikade u Banjskoj na sjeveru KiM. Zatim dolazi kosovska policija, koja pokušava da ukloni te barikade, tu dolazi do sukoba sa Srbima koji su barikade postavili i u tom sukobu je ubijen policajac. U 08.57 prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni, pucnjava i okršaj i dalje traju. u 10.15 Albanci saopštavaju da su četiri srpska grada zone terorističke operacije – rekao je predsjednik Srbije.

– Ukupno 62 puta su koristili policiju protiv Srba. 56 etički motivisanih napada na Srbe. Da li će samo oni koje policija progoni, da bi izbjegli hapšenje Kurtijeve policije naravno da pokušaju da učine nešto za sebe i svoje porodice. Ni na koji način ne želim da opravdam ubistvo albanskog policajca niti je to moguće pravdati. To jeste za svaku osudu i to je nešto što nije nikome potrebno, Kurti je glavni organizator haosa na KiM, i na to nema međutim – rekao je Vučić.

Kurti jedini krivac

– Jedini krivac, iako ima malo krivice onih koji mu pomažu u tome, za sve što se dešava na KiM je Aljbin Kurti. To je čovjek koji je smjenio Đurića, iako je suprotno Briselskom sporazumu. Nikakva prava na to nije imao. Ostavio je ljude da brinu sami o svojoj sudbini i sve vrijeme je provocirao. I žao mi je što je dio Srba na te provokacije nasjeo. Aljbin Kurti je jedini krivac, jedini koji želi sukobe i rat. Nijedan drugi čovjek ne želi sukobe i rat, njegova jedina želja je da nas uvuče u rat sa NATO i to je jedino što radi cijeli dan – rekao je Vučić.

Pročitajte još

Vučić je pozvao Srbe na KiM na mir i uzdržanost, a međunarodnu zajednicu da formira ZSO.

– Mogli ste da čujete danas kako je sve organizovano iz Beograda, i to govori i njihovim namjera. Od Rota do Helingera. Mi smo cijeli dan danas imali zasjedanje Saveza za nacionalnu bezbjednost i mi ćemo da iskoristimo svoje strpljenje, odgovornost i donosićemo odluke pažljivo i pripremiti temeljno, i sa tim odlukama izaći pred naše građane i građane na KiM – rekao je Vučić.

Pozivam Međunarodnu zajednicu da se ZSO formira, da Srbi budu policajci na Sjeveru Kosova, jer je to jedini način da Srbi ne budu protjerani sa svojih ognjišta i da ne bude više sukoba. Pozivamo naš narod na mir i uzdržanost, molimo ih za to i da vjeruju svojoj državi. Naše je da istrpimo sve što možemo, da ne dođe do većeg krvoprolića. Da pokušamo da sačuvamo mir. Obavijestićemo vas kad donesemo odluku, dodao je Vučić.

Albanski mediji objavili da je ubijen Pavle Bihali

– Albanski mediji objavili su da je ubijen Pavle Bihali iz Beograda, mladić koji je ubijen nema nikakve veze sa njim. Objavili su da u nemirima učestvuju pripadnici Obraza, riječ je o notornoj laži. Pustili su informaciju da vjernike i monaštvo drže kao taoce, takođe, notorna laž. Albanska pošta objavila je da je tajna ruska jedinica plaćenika – rekao je Vučić.

Dodao je da su koristili snimak iz Nagorno-Karabaha kako bi se ubistvo policajca svalilo na Beograd.

– Primijetićete jednu nevjerovatnu stvar. Svaka normalna osoba će da osudi ubistvo, kao i mi što činimo. Ali interesantno je da iza pokušaja ubistva, kao što neće da žale za tim ko je ubijen, podsjetiću vas da niko nije izdao saopštenje o gnusnom ili ogavnom saopštenju, ili koje su sve izraze koristili, sa čim sam saglasan, ali kako to da se i dalje ne vodi istraga za pokušaj ubistva Dragiše Galjaka, koji je dobio dva metka – rekao je Vučić.

Podsjetimo, trojica napadača su ubijena, a petorica uhapšena poslije noćašnje pucnjave na sjeveru KiM, kada je, prema navodima direkcije policije u Prištini, jedan policajac ubijen, a drugi ranjen. Nakon sukoba na ulazu u Banjsku, napadači su provalili u dvorište manastira, odakle su, kako se navodi, nastavili razmjenu vatre sa policijom.

Ulaz u selo sa magistralnog puta Kosovska Mitrovica-Leposavić, kao i saobraćaj na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak su blokirani. Iz pravca Banjske na magistralnom putu čuje se sporadična pucnjava, piše Blic.

Eparhija Raško-prizrenska: Naoružani ljudi blindiranim vozilima upali u manastir Banjska

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je situacija u manastiru Banjska trenutno mirna, iako se još uvijek osjeća strah zbog današnjih dešavanja kako u okolini, tako i u samoj porti manastira. Naoružane osobe koja su danas provalila kapiju napustila su manastir, a trenutno je primijećeno prisustvo kosovske policije ispred ulazne kapije i u dvorištu manastira.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu