Politika

Vučić se u Pekingu sreo sa Vladimirom Putinom "Kratko smo razgovarali, puca od samopouzdanja"

Naišli smo na apsolutno razumijevanje naših kineskih prijatelja, kada je u pitanju KiM - rekao je danas u Pekingu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa predsjednikom Kine Si Đinpingom.

aleksandar vučić predsjednik srbije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Razgovarali smo o infrastrukturnom povezivanju i naravno sve većem broju investicija, o daljem uspostavljanju avio-linija. Sporazum o spoljnoj trgovini je jako važan, mi moramo da živimo i pre ulaska u EU. Veoma je važno da proizvođači meda imaju ogromnu korist od ovog sporazuma. Da pokušamo i da pre maja, juna, ovaj sporazum stupi na snagu. Jako sam ponosan na ovo. Digitalna tehnologija, inovacije – brža saradnja i u ovim oblastima – istakao je Vučić.

Pročitajte još

Rekao je i da je vidio predsjednika Rusije Vladimira Putina.

– Vidio sam Putina, kratko smo razgovarali, puca od samopouzdanja. Nismo imali bilateralni sastanak. On je imao sastanak sa Orbanom i predsjednikom Sijom – naveo je Vučić.

Zamolio je, kako je rekao, a još kineskih investicija.

– Kina strahovito napreduje u investiranju u našu zemlju, kao i mnoge azijske zemlje. Imao sam razgovore sa Vilijamom Rutom, predsjednikom Kenije. Imali smo baš dug razgovor i mislim da smo se razumjeli po pitanju poštovanja. Nadam se da će uskoro doći u našu zemlju. Nadam da će nam doći i indonežanski predsjednik – kazao je Vučić.

Vladimir Putin
FOTO: GRIGORY SYSOEV/EPA

Kako je rekao, razgovor sa Si Đinpingom bio je srdačan.

– On je bio veoma, veoma srdačan. Si podržava slobodnu, slobodarsku i nezavisnu Srbiju. Večeras smo mogli da čujemo dvije pesme iz Srbije, poslije ruskog kazačoka dobili smo najveći aplauz. Mi smo prijatelji i oni nas izdvajaju. Da bismo opstali kao zemlja koja nije u NATO, moramo da gradimo prijateljstvo sa svim stranama da bismo svoju zemlju mogli da sačuvamo – kazao je Vučić.

O zahtjevu da se Srbiji uvedu sankcije

Na podsjećanje da je kosovski premijer Aljbin Kurti juče u Tirani tražio sankcije Srbiji, podsjetio je da “oni to traže svaki dan”.

– Kurti svakog dana šalje nove specijalne jedinice da maltretiraju Srbe. Kada imate potrebu da svakoga dana nekoga napadate, onda imate problem – kazao je Vučić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu