Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Vučić: Srbija će sa novih 5 miliona evra pomoći opštine u Srpskoj

Politika
Autor:

Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom da će Srbija novom trašom od 5 miliona evra pomoći opštinama u Republici Srpskoj.

Vučić je istakao da će novac od nove tranše dobiti opštine Mrkonjić Grad, Gradiška, Prijedor, Pelagićevo, Istočna Ilidža, Višegrad, Novo Goražde, Trebinje, Kozarskoj Dubici, Doboju, Bijeljini, Sokocu, Bratuncu i Osmaci.

On je istakao da je o tome razgovarano i sa premijerkama Srbije i Srpske, Anom Brnabić i Željkom Cvijanović, te da je odlučeno da pola miliona evra bude dodijeljeno za obnovu pravoslavnih hramova u Federaciji BiH, za šta je dobijena i saglasnost jednog od članova Predsjedništva BiH koji nije iz reda srpskog naroda.

Vučić je istakao i da će Srbija sa posebnih milion maraka pomoći program samozapošljavanja mladih u Srpskoj do 35 godina kako bi pokrenuli vlastiti biznis.

Predsjednik Srbije je istakao da je Dodik tražio da Republika Srbija pomogne u izgradnji puta Gacko – Tjentiše – Foča, za koji je potrebno oko 10 miliona evra, ali da u ovom trenutku to nisu mogli obezbijediti. Poručio je da će to pitanje biti razmatrano za dva mjeseca, kada se naprave procjene stanja raspoloživog novca u budžetu Srbije.

Kako piše “Blic” Vučić je rekao i da je Dodika obavijestio u vezi sa dešavanjima na KiM kao i o tome kako napreduje unutrašnji dijalog o KiM.

Predsjednik RS je rekao da mora da se zna da RS pitanje Kosova doživljava državotvorno, i da misli da ima pravo da se pita o tome.

– RS se, bez obzira što mnogi misle, želi da govori o tome, bez obzira što mnogi žele da nas ućutkaju. Danas je jasno da bez Srbije ovo pitanje ne može biti riješeno – rekao je on.

Foto Dragan Kujundžić/Tanjug

Rekao je i da je obavijestio Vučića o stanju u BiH, za koju kaže da je “raspadnuta” skupštinska većina, da parlament ni vlada ne funkcionišu, i da postoje ozbiljni, institucionalni problemi. Jedino, kaže, funkcioniše RS.

Naveo je i da pomoć koja će biti upućena RS nije inicirao on, već predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Međunarodna zajednica ima duplu politiku i duple aršine – rekao je Dodik govoreći o KiM.

On je naveo da će međunardona zajednica na KiM pokušati da zaštite svoje interese, na sličan način kao u BiH.

– Mi smo zahvalni za svu pomoć i želimo sa svima da razgovaramo, ali nismo spremni da oni odlučuju umjesto nas – naveo je Dodik, koji je kazao da RS nije spremna da da saglasnost da BiH podrži nezavisnost Kosova.

Dodik je istakao da postoje pritisci na tom planu, te je na pitanje zašto se protivi vojnoj vežbi na Manjači kod Banjaluke rekao da se poštuju odluke Srpske.
– Mi smo sa NATO u partnerstvu za mir i nemamo generalno protiv zajedničkih vežbi ništa, ali mislimo da našu odluku o neutralnosti treba poštovati – rekao je Dodik.
On je rekao da se, nakon informacije o korišćenju municije sa osiromašenim uranijumom i protivljenja javnosti u Srpskoj, pojavila tvrdnjama da osiromašeni uranijum neće biti korišćen.
– Mi nemamo povjerenja u NATO, ne možemo da vjerujemo obećanjim da neće biti korišćen osiromašeni uranijum. Zato smo veoma jasno protiv toga. Amerikanci su nas više puta prevarili. Zašto da vježbaju kod nas? – naveo je predsjednik Srpske. Naglasio je da je javnost Srpske protiv održavanja pomenute vježbe.

Vučić: Mnogi će da mi “sole pamet”

Predsjednik Srbije je istakao da podržava privrednike da učestvuju na privrednom sajmu u Prištini.

– Znam da će mnogi da mi “sole pamet” zato što to kažem – naveo je on. Istakao je i da Srbija nije u lakoj situaciji, da je mnogo grešaka napravljeno u međuvremenu, ali i da je bilo mnogo okolnosti koje nam nisu išle “na ruku”. On je najavio da će se između 10. i 20. aprila voditi važni razgovori za Srbiju, ali da o tome ne može da govori.

– Borio sam se svim srcem i snagom za KiM. Srbija se od 2008. godine ponovo podigla i “zakoprcala” u mreži oko Kosova – izjavio je Vučić.

Kaže i da je vidio da na Albanskoj strani nema želje da se napravi kompromis.

– Izjave su da rade na formiranju Zajednici srpskih opština, ali… Šta ali, na čemu radite? Jedan potez kažite šta ste uradili. Nismo mi glupi i naivni. Oni će sada da se tuku oko guleniksta, da li su bliži Albancima, Amerikancima ili Turcima, sada će time da se bave – kaže Vučić. Poručuje da je zadatak Srbije da se zaštiti narod. Poručio je i da su političari u Srbiji licemjerni što se tiče Kosova.

– Janković (Saša) svakog dana govori da je ZSO, Jeremić (Vuk) je protiv nezavisnog Kosova, ali da se ne da ništa… To je politika, pokvarenjaštvo, a naročito jer ističu oni koji su doveli Srbiju do bankrotstva, do otcepljenja Crne Gore… – naveo je Vučić.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO