Politika

Vučić: Srbija će učiniti sve da jasenovačke žrtve nikad ne budu zaboravljene

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će Srbija učiniti sve da jasenovačke žrtve ne budu zaboravljene, nakon što je danas u razgovoru sa partrijarhom Porfirijem postignut dogovor o izgradnji memorijalnog centra u Donjoj Gradini, u kojem bi se podsjetilo na sve zločine nad srpskim narodom.

Vučić: Srbija će učiniti sve da jasenovačke žrtve nikad ne budu zaboravljene
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Svesrpsko svetilište biće izgrađeno na najtužnijem mjestu, u Donjoj Gradini. Srbija i srpski narod pamte. Srbija se ne stidi svojih žrtava. To su naši junaci i daćemo sve od sebe da njihovo junačko djelo ne bude zaboravljeno – napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

U postu je objavljen i snimak sa dijelom Vučićevog izlaganja u kojem navodi da je sa patrijarhom razgovarao o tome “kako da osnažimo kulturu pamćenja”.

– Razgovarali smo kako da učinimo sve da ne budu zaboravljene jasenovačke žrtve, šta je to što država može da pomogne i srpskoj crkvi koja ima izuzetno značajnu ulogu u cijelom ovom procesu. Ono što je za nas značajno, danas smo konačno postigli dogovor i prenosim potvrdu i gospodina Dodika da krećemo u izgradnju nečega što bi trebalo da bude svesrpsko svetilište da u najtužnijem mjestu u Donjoj Gradini na teritoriji Republike Srpske podignemo veliki memorijalni centar, ali u kojem bismo podsjetili i na sve druge zločine počinjene nad našim narodom, da sjećanje na srpsko ime i prezime ne bude zatrto – rekao je Vučić.

FOTO: MILOŠ MILIVOJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILOŠ MILIVOJEVIĆ/RAS SRBIJA

Predsjednik Vučić preneo je ranije danas, nakon razgovora sa patrijarhom Porfirijem, da je konačno postignut dogovor o izgradnji memorijalnog centra u Donjoj Gradini, u kojem bi se podsjetilo na sve zločine nad srpskim narodom.

Vučić se sa patrijarhom sastao povodom 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu i obnove spomen kompleksa manastira Jasenovac.

Pročitajte još

Logor Jasenovac bio je najveći koncentracioni i logor smrti na prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Formirala ga je Nezavisna Država Hrvatska (NDH) u avgustu 1941. godine,

Logor su uništile ustaše u aprilu 1945. godine da bi sakrili tragove počinjenih zločina.

Državna administracija Hrvatske nazvala je mjesto mučenja i ubijanja Srba, Jevreja i Rima “radnim logorom Jasenovac”.

Tačan broj žrtava u sistemima logora Jasenovac nije nikada utvrđen.

Spomen park Jasenovac je do 2012. utvrdio spisak od oko 83.000 žrtava, dok je Muzej žrtava genocida sačinio spisak od oko 88.000 žrtava.

Prihvati notifikacije