Politika

Vukan pokupio glasove i vlasti i opozicije i apstinenata: Najglasniji opozicionar UĆUTKAO “nevjerne Tome”

Zbog polovnog automobila, koji se često kvari, nerijetko je na skupštinska zasjedanja ili mitinge dolazio autostopom, a u izbornu trku ušao je bez stranačke infrastrukture, novca i bilborda. Uprkos tome, iz izborne trke je izašao kao najveći pobjednik, jer je napravio bolji rezultat čak i od nekih stranaka u vladajućoj koaliciji.

Vukan pokupio  glasove i vlasti i opozicije i apstinenata: Najglasniji opozicionar UĆUTKAO “nevjerne Tome”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Pogađate, riječ je o najglasnijem opozicionaru Nebojši Vukanoviću, čija Lista za pravdu i red ulazi u Narodnu skupštinu RS, gdje će imati poslanički klub, dok će u Parlamentarnoj skupštini BiH imati jednog poslanika, što nije pošlo za rukom ni nekim strankama iz vladajuće koalicije.

Kada je ulazio u izbornu trku sa svojom Listom za pravdu i red, ni vlast, a ni dobar dio opozicije nisu mu davali ozbiljnu šansu, smatrajući ga samo „glasnim blebetalom“, koji galami i izvodi rijaliti po skupštini.

Jači od “jačih” partija

Međutim, kada su se biračka mjesta zatvorila, a rezultati počeli da pristižu, svi su ostali u čudu.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA

Prema podacima CIK BiH, Vukanovićeva Lista za pravdu i red četvrta je po snazi stranka iz Srpske kada je u pitanju Parlamentarna skupština BiH, a iza nje su ostali čak i Ujedinjena Srpska, DEMOS, Socijalistička partija i DNS.

Na obrađenih 96,92 odsto biračkih mjesta u Republici Srpskoj za Parlamentarnu skupštinu BiH, SNSD je na prvom mjestu sa osvojenih 242.819 glasova, potom slijedi SDS sa 105.500 glasova, pa PDP sa 70.291 glasom.

Vukanovićeva Lista  za pravdu i red je na četvrtom mestu sa osvojenih 31.055 glasova, a iza nje slijede DEMOS koji ima 29.138 glasova, US koja ima 23.379 glasova, SP-SNP sa osvojenih 21.979 glasova, SDA koja je osvojila 21.876 glasova, te DNS koji ima 19.956 glasova.

Kada je u pitanju Narodna skupština Republike Srpske, situacija je nešto drugačija, pa je Vukanovićeva Lista za pravdu i red osvojila 29.817 glasova i nalazi se na sedmom mjestu, dok su iza nje ostali DNS, NPS Darka Banjca, koja je dio vladajuće koalicije, te SPS.

“Izašao” iz Hercegovine

Vukanovićeva Lista će tako imati četiri poslanika u parlamentu Srpske i imaće svoj klub. Primjera radi, isto toliko poslanika će imati i US, koja je na šestom mjestu po broju osvojenih glasova.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ono što je zanimljivo jeste da je Vukanović, za kojeg se mislilo da ima svoje „fanove“ samo u Hercegovini, gdje i živi, pokazao da je popularan i u mnogi drugim gradovima i opštinama u Srpskoj.

Vukanović je tako u svojoj izbornoj jedinici 9 sa svojom Listom dospio na treće mjesto po broju osvojenih glasova, a ispred njega su samo SNSD i SDS. U izbornim jedinicama 2 i 3 Lista za pravdu i red nalazi se na četvrtom mjestu, a ispred nje su samo SNSD, PDP i SDS.

Zanimljivo je da je Vukanovićeva Lista u Banjaluci po broju osvojenih glasova treća stranka po snazi. Iza nje su tako ostale brojne stranke kako iz vlasti, tako i opozicije.

Kakvu poruku su građani ovim poslali i da li je Vukanović dokaz da građani žele promjene u politici?

Rad na terenu

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da je Vukanović pokazao da novac nije presudan faktor kojim se mogu privući građani da glasaju za određenog pojedinca ili stranku.

Tanja Topić
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Novac je, naravno, i u ovoj kampanji igrao vrlo značajnu ulogu, što u kupovini glasova, što u potkupljivanju i slično. Jasno je da je dobar dio građana prepoznao te neke ljudske vrijednosti kod Vukanovića, odnosno vrijednosti malog čovjeka, koje zastupa ovaj opozicionar – ističe Topićeva za Srpskainfo.

Dodaje da se Vukanović, kao narodni poslanik, pokazao kao borac za pravdu, ljudska prava i socijalnu jednakost. Dakle, kako kaže Topićeva, on je zastupao sve one vrijednosti koje visoka politika godinama zatire.

– S druge strane, Vukanović je radio na terenu, sišao je među ljude i time pokazao taj pogrešan salonski pristup pojedinih političkih partija, koje smatraju da je dovoljno da se oglase putem medija i da ne trebaju ići među građane i osjetiti šta to tišti malog čovjeka – ističe Topićeva.

Ona kaže da dobar dio građana u BiH želi samo da ih neko sasluša, što je Vukanović prepoznao i usmjerio u to svu svoju energiju.

Pročitajte još

Dokaz za to je, ističe Topićeva, da čovjek bez infrastrukture, bez velikih materijalnih i novčanih sredstava napravi veliki uspjeh.

Ona dodaje kako se moglo pretpostaviti da će Vukanović ostvariti dobar rezultat za Narodnu skupštinu RS, ali da je definitivno iznenađenje da je ušao u Parlamentarnu skupštinu BiH.

– To je rezultat hvale vrijedan kad se poredi sa resursima koje su na raspolaganju imale ostale političke partije – kaže Topićeva.

Razbijen mit

Na pitanje čije glasove je Vukanović uzeo, Topićeva ističe da su to glasovi onih koji su razočarani u sadašnji sistem.

– Mislim da je uzeo glasove nekog srednjeg sloja, odnosno onih koji su na nekoj vrsti prekretnice da li nakon ovih izbora da napuste zemlju ili ne. Vjerujem da je puno mladog svijeta glasalo za Vukanovića, jer on govori i onim jezikom koji je prijemčiv njima i koji razumiju, a nije se postavio kao neko ko je iznad njih – smatra Topićeva.

Ističe da je Vukanović čovjek iz naroda i da ga tako ljudi doživljavaju.

Topićeva kaže da je Vukanović vjerovatno uzeo glasove od svih, i od onih koji su razočarani u vlast, kao i od onih koji su razočarani u opoziciju, ali i od onih koji su bili neodlučni.

Na pitanje koliko je na Vukanovićev dobar rezultat uticalo i to što se on pokazao kao jedan od rijetkih političara koji se politikom ne bave zbog novca već uvjerenja da može napraviti bolje i pravednije društvo, Topićeva ističe da dijelom jeste i to imalo uticaja.

Ona kaže da je dosadašnja politika u BiH poništila sve vrijednosne okvire i postavila društvo na potpuno pogrešnim vrijednosnim temeljima. Ono  što je postalo dominantno, kako ističe Topićeva, jeste neznanje, korupcija i parola “snađi se”.

– Sve one koji čestito i pošteno rade i koji vjeruju u neke druge vrijednosti, u njih se gleda kao na luzere. Mislim da je Vukanović svojim rezultatom na izborima sada taj mit razbio, odnosno dao neku nadu da je moguće pošteno raditi i postići rezultate. To će pozitivno uticati na neke druge građane koji nisu vjerovali da je to moguće, pa nisu ni glasali – zaključuje Topićeva.

Službeno vozilo i vozač

Nakon što je postalo jasno da će Vukanovićeva Lista za pravdu i red imati poslanički klub u parlamentu Srpske, počele su da kruže šale na njegov račun kako više ne mora da se plaši da će na sjednice NSRS morati dolaziti autostopom. Pretpostavlja se da će Vukanović, koji ponovo ulazi u NSRS kao narodni poslanik, biti šef kluba poslanika svoje Liste, pa samim tim ima pravo na službeni automobil i vozača. Pored toga, trebao bi da dobije i kancelariju za svoj klub u parlamentu Srpske, a ima pravo i na jednog savjetnika.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu