Politika

Vulin: Plenković pred Srbima ne bi smio da ponovi glupost o Hrvatima u partizanima

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da premijer Hrvatske Andrej Plenković pred članicama EU možda može da priča da su Hrvati većinski bili u partizanima, ali da pred Srbima takvu glupost ne bi smio da ponovi.

Vulin: Plenković pred Srbima ne bi smio da ponovi glupost o Hrvatima u partizanima
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Reagujući na Plenkovićevu izjavu da su “Hrvati dali najveći broj partizana”, Vulin je podsjetio da je voljom ogromne većine Hrvata do posljednjeg časa postojanja Trećeg rajha Hrvatsku vodio ustaški poglavnik Ante Pavelić.

– Kada su 8. maja 1945. godine jedinice 45. srpske divizije iz sastava Druge armije Narodnooslobodilačke vojske pod komandom Koče Popovića ušle u Zagreb, dočekao ih je pust grad, a kada je u Zagreb 1941. godine ušao Vermaht, dočekale su ga hiljade – navodi Vulin u pisanoj izjavi.

Vulin ističe da se u Hrvatskoj, sa ciljem prikrivanja istine o ulozi hrvatskog naroda u Drugom svjetskom ratu, planski smanjuje broj ubijenih u Jasenovcu i ćuti o bezbrojnim jamama i poklanoj srpskoj djeci.

Prema njegovim riječima, to je i razlog što je vikar ustaške vojske Alojzije Stepinac trebao da postane svetac, jer ako je vikar ustaške vojske svetac, onda je i vojska koju je duhovno vodio sveta kao i on.

Vulin navodi da Hrvatska nije razumjela da deustašizacija nije proces laganja o ulozi Hrvata u Drugom svjetkom ratu, već da je to pokajanje pred žrtvama ustaškog ludila i osuda samog postojanja NDH, saopšteno je iz MUP Srbije.

– Nisu krivi Hrvati što im je bez pokajanja oprošten Jasenovac, krivi su Srbi, jer im pokajanje nisu tražili – smatra Vulin.

Prihvati notifikacije