Društvo

ZA 24 SATA JOŠ 41 PACIJENT Dr Batnožić: Za dvije sedmice više prijema nego prošli put za DVA MJESECA

Privremena kovid bolnica u "Štark areni" se ubrzano puni. Trenutno je smješteno 447 pacijenata, a ukupni kapacitet je 510 kreveta.

ZA 24 SATA JOŠ 41 PACIJENT Dr Batnožić: Za dvije sedmice više prijema nego prošli put za DVA MJESECA
FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ/RAS SRBIJA

Koordinator ove privremene bolnice dr Vlado Batnožić kaže da je 250 pacijenata na kiseoniku i da je riječ o dosta ozbiljnim pacijentima sa jednostranom ili obostranom upalom pluća koji zahtjevaju ozbiljnu kliničku terapiju.

Doktor Batnožić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS, naveo da je u toku jučerašnjeg dana i tokom noći u privremenu bolnicu u “Štark areni” primljen 41 pacijent, 26 ljudi je otpušteno na kućno liječenje, a tri osobe su prebačene u druge zdravstvene ustanove.

– Ukupno 250 pacijenata se nalazi na kiseoniku i radi se o srednjeteškim i teškim pacijentima – dodao je Batnožić.

Najveći broj pacijenata ima oko 50 godina, a na pitanje kako su se zarazili većina njih kaže da je bila nekim privatnim proslavama, mlađi pacijenti da su bili na nekim žurkama i naravno da nisu nosili maske, kaže Batnožić.

Naglasio je da su u “Štark areni” ljekari iz 15 zdravstvenih ustanova i da kako raste broj pacijenata raste i broj zdravstvenih radnika koji brinu o njima.

Pročitajte još

– Trenutno imamo oko 60 ljekara i 80 medicinskih sestara. Mi 24 časa primamo pacijente i konstantno smo u obilasku naših pacijenata i praćenju njihovog zdravstvenog stanja – istakao je Batnožić.

Poredeći sa prethodnim epidemijskim talasima, doktor kaže da su za razliku od privremene bolnice na Sajmu gdje su bili relativno laki pacijenti, u Arenu došli dosta ozbiljni pacijenti sa jednostranom ili obostranom upalom pluća i svi zahtjevaju ozbiljnu kliničku terapiju.

– Mi smo prošli put u avgustu i septembru imali svega 434 pacijenta, a sada već imamo 447 za nekih 15-16 dana. Vidite koliko je značajno porastao broj i apelujemo i molimo na građane da nose masku i drže distancu – poručio je Batnožić.

Danima najviše novooboljelih je u Beogradu, tako je bilo i juče. Svaki drugi zaraženi bio je iz prijestolnice, piše Blic.