Društvo

Za 4 dana pretrčao 200 kilometara, najteže bilo preko Vlašića: Humani Neven svaki korak posvetio je za liječenje Sergeja

Neven Tuševljak iz Istočnog Sarajeva krenuo je 12. novembra u humanu misiju, a juče ju je po najvećem pljusku i okončao. Istrčao je 200 kilometara kako bi pomogao u liječenju Sergeja Stupara koji je u komi nakon saobraćajne nezgode.

Neven Tuševljak
FOTO: BN TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci dočekala ga je Sergejeva majka kojoj se zahvalio što je vjerovala u njega i njegovu misiju. Kaže, u misiju je krenuo tek kada mu je Sergejeva majka dozvolila to.

Za četiri dana pretrčao je 200 kilometara a vjeruje da je uspio da proda gotovo sve kilometre. Cijena jednog kilometra bila je 20 KM, a Neven vjeruje da je prikupio oko 5.000 KM.

Najteže preko Vlašića

– Istrčao sam 200 kilometara za četiri dana, u prosjeku 50 kilometara dnevno. Treći dan trčao sam 32 kilometra – kaže ovaj humani čovjek. Najteže, odnosno najzahtjevnije bilo je juče kada je, po najvećem pljusku, istrčao dionicu preko Vlašića.

– Bilo je hladno, a istrčao sam po pljusku 23 kilometra – kaže Neven. Ističe da je trčanje teško, ali je i organizacija trčanja isto tako teška.

– Tokom trčanja moram imati pratnju – da mi dodaju vodu, hranu, da paze na opasnosti na putu. Može biti neka divlja životinja, krivine su opasne, kamioni… – kaže Neven. Pored svih poteškoća i problema, Neven kaže da je ovo jedno nerealno iskustvo.

Ovo je i prilika da pokažemo solidarnost, da budemo humani i da imamo empatiju prema drugim ljudima i da svako, u skladu sa svojim mogućnostima, pomogne drugima – kaže Neven.

Pročitajte još

Dodaje i da su mu se tokom trčanja javljali ljudi, podržavali ga, nudili prenoćište i hranu.

– Kada se ovako nešto radi vivi se da ima još dobrih ljudi koji hoće da pomognu. Zahvalio bih se ppijateljima Aleksandru i Milanu koji su me pratili – kaže on.

Sergej Stupar u komi je više od tri mjeseca a nakon saobraćajne nezgode.

Sergej je u budnoj komi. Nalazi se u Gradišci na liječenju. On je u stanju da reaguje na ljude ali je u komi. U Zagrebu postoji klinika na kojoj može da se izvede operacija koja je Sergeju potrebna, ali prvo moraju da se urade neophodne analize. Sergejav majka ovih će dana saznati kolio košta ta operacija i tada ćemo znati koliko sredstava je potrebno za liječenje – kaže humanitarac Neven Tuševljak, objavio je ATV.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu