Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZA 4 GODINE UZELI 6,2 MILIONA KM Koliko se zaradi u upravnim i nadzornim odborima BiH

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Sjednica UO UIO BiH

Naknade iz upravnih i nadzornih odbora i drugih radnih tijela na nivou BiH prima skoro 900 ljudi godišnje i to nas je od početka 2015. do kraja 2018. godine koštalo nevjerovatnih 6,2 miliona maraka.

Prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, dostavljenim kao odgovor na jedno od poslaničkih pitanja u PS BiH, budžetski izdaci za ove naknade bili su najveći u 2015. godini, čak 2,2 miliona KM, godinu dana kasnije više od 1,3 miliona, u 2017. su iznosili ukupno 1,2 miliona KM, a prošle godine tačno 1.413.322 KM.

Razlika u odnosu na početnu godinu je zbog toga što je u međuvremenu u februaru 2016. izmjenjen Zakon o platama BiH kojim su naknade za vrijeme radnog vremena ukinute, a ako se zasijeda kasnije, mjesečna naknada iznosi oko 475 KM. Naravno, takvo rezanje nije prošlo bez pobune, kao što je bila od strane stručnjaka u Upravnom odboru UIO BiH koji su, nakon što su im ukinute ogromne mjesečne naknade od 3.200 KM, pokrenuli sudske sporove. Ipak, u UIO saznajemo da se u međuvremenu ništa nije promijenilo, odnosno da ljutnja članova nije urodila plodom.

Na ogromnom spisku članova ovih odbora posebno se ističu poznata imena, dakle oni koji su već na raznim pozicijama u institucijama BiH. O odborima kojih institucija je riječ nije nevadeno, ali je poznato da su među njima UIO, RAK, Komisija za granice, BHRT, Odbor Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Odbor za žalbe građana, Nezavisni odbor i odbori drugih brojnih agencija na nivou BiH.

U 2015. neke od najvećih naknada primili su sadašnji sudija Suda BiH Dragomir Vukoje 14.467 KM, aktuelni pomoćnik ministra finansija u FBiH Alija Aljović 24.950, minstar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda 20.317 KM, sekretar Ministarstva pravde BiH Željko Bogut 20.435 KM, nekadašnji predsjednik Sindikata Granične policije BiH Predrag Crnogorac 13.965 KM, aktuelni pomoćnik ministra pravde RS Pero Dunjić 11.475 KM, sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH Bakir Dautbašić 14.740 KM, bivša članica UO UIO BiH Šefika Hafizović 19.303 KM, aktuelni ekspert u UO ispred Savjeta ministara BiH Ismet Suljendić 38.400 KM, dok je Žiko Krunić, nekadašnji predsjednik Nezavisnog odbora PS BiH, u 2015. po osnovu naknada keširao 18.431 KM.

Foto: mpr.gov.ba/RAS Srbija

Željko Bogut

Mato Lučić, koji je kao direktor Direkcije za finansije Brčkog član UO UIO, dobio je te godine 30.675 KM naknade za to članstvo, aktulena ministarka finansija FBiH Jelka Milićević 18.720 KM, prvi zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora PS BiH Enes Obralija dobio je 14.365 KM, a direktor Centralne harmonizacijske jedinice u Ministarstvu finansija BiH Ranko Šakota 22.344 KM.

U 2016. su naknade na godišnjem niviou mnogo manje i kreću se maksimalno do 6.000 KM. Neki od funkcionera koji su ih primili su aktuelni poslanik SDA u PS BiH Alma Čolo, delegat u Domu naroda BiH i bivši ministar pravde BiH Bariša Čolak, aktuelni generalni sekretar Savjeta ministara BiH Robert Vidović, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić i drugi.

Naknade u 2018.

Naknade za rad u odborima, komisijama i radnim tijelima BiH u prošloj godini kretale su se do nepunih 6.000 KM za godinu dana.

Po 5.700 KM, između ostalih, dobili su pomoćnik ministra bezbjednosti BiH Samir Rizvo, zamjenik generalnog sekretara Predsjedništva BiH Dženan Selimbegović, viši asistent na Ekonomskom fakultetu Banjaluka Dalibor Tomaš, generalni sekretar Savjeta ministara BiH Robert Vidović…

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO