Biznis

ZA NJEGA NEMA KRIZE Bezos najbogatiji Amerikanac treću godinu zaredom, TRAMP PADA

Glavni izvršni direktor Amzona Džef Bezos zadržao je prvi mjesto na Forbsovoj godišnjoj rang listi 400 najbogatijih Amerikanaca.

ZA NJEGA NEMA KRIZE Bezos najbogatiji Amerikanac treću godinu zaredom, TRAMP PADA
FOTO: MICHAEL REYNOLDS/EPA

Predsjednik SAD Donald Tramp pao je sa 275. mjesta prošle godine na 352. poziciju ove godine.

Uprkos pandemiji Kovid-19, američkim superbogatašima ide bolje nego ikad, piše Forbs povodom 39. po redu godišnje rang liste najbogatijih ljudi u SAD, koja je objavljena danas.

Ukupno bogatstvo 400 rangiranih Amerikanaca iznosi ove godine 3,2 biliona dolara, što je porast od 8,0 odsto u odnosu na godinu ranije, i rekordan nivo u Forbsom četiri decenije dugom praćenju bogatstva američkih milijardera.

Bezos, osnivač i šef Amazona, ostao je i u 2020., treću godinu uzastopno, na čelu Forbsove liste najbogatijih Amerikanaca sa bogatstvom od 179 milijardi dolara, računato na osnovu vrijednosti akcija i deviznom kursu na dan 24. jula, koje je u odnosu na prošlu godinu uvećano za 57 odsto.

Forbs je, međutim, od tada obavijestio krajem avgusta da je Bezosova neto vrijednost dostigla rekordnih 200 milijardi dolara, i da je on prvi u istoriji čije je bogatstvo prešlo taj prag.

Na ovogodišnjoj rang listi je palo čak 25 bogataša u odnosu na prošlu godinu, od kojih je 10 njih čak ispalo sa liste dijelom zbog gubitala koje im je nanijela pandemija korona virusa, piše u izvještaju na zvaničnoj internet stranici Forbsa.

Istovremeno, na listi se našlo 18 “novopečenih”najbogatijih Amerikanaca, među kojima su: Erik Juan, glavni izvršni direktor kompanije Zum Video Komjunikejšens, čija je neto vrijednost 11 milijardi dolara; Džim Koh, suosnivač i predsjednik kompanije Boston Bir, sa bogatsvom od 2,6 milijardi dolara; i najmlađi novopridošli Trevor Milton (38), osnivač kompanije Nikola za proizvodnju elektrčnih i hibridnih kamiona s pogon na vodonik i struju.

Američki predsjedik Tramp pao je za 77 mjesta, na 352. poziciju, pri čemu se njegovo neto bogatstvo smanjilo na 2,5 milijarde dolara sa prošlogodišnjih 3,1 milijardu, usljed pada vrijednosti njegovih poslovnih zgrada, hotela i odmarališta zbog pandemije Kovid-19.