Svijet

ZA NJIH NEMA KRIZE Hapški optuženici Gotovina, Čermak, Norac za kratko vrijeme POSTALI MILIONERI

Hrvatski generali u penziji i bivši haški optuženici Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mirko Norac za kratko vrijeme su postali milioneri, a njihova preduzeća posljednjih godina ostvarila su ogroman prihod.

ZA NJIH NEMA KRIZE Hapški optuženici Gotovina, Čermak, Norac za kratko vrijeme POSTALI MILIONERI
FOTO: RAS SRBIJA

Portal dodaje da se, iako podaci za prošlu godinu još nisu poznati, može očekivati da za generale nema ekonomske krize, piše Index.hr.

Gotovina je posao s morskim proizvodima i trgovinom počeo prije šest godina u maloj hladnjači u zadarskoj Gaženici da bi do danas njegovo preduzeće doživjelo strjelovit uspon, kakav je rijetko viđen u hrvatskoj privredi, navodi ovaj portal.

Portal prenosi podatke da je u prvoj godini poslovanja prihod iznosio 245.000 kuna (oko 34.000 evra), da bi u 2017. godini prihod bio na gotovo 50 miliona kuna (oko sedam miliona evra), a dobit 6,9 miliona kuna (nešto manje od milion evra).

Preduzeće Gotovine danas se procjenjuje na oko 100 miliona kuna, a zapošljava više od 70 zaposlenih.

Index. navodi da su usponu Gotovininog posla doprinijeli veliki krediti koje je dobio, kao i širenje koncesija na uzgoj morskih proizvoda.

Drugi general koji se može pohvaliti dobrim poslovnim rezultatima je Ivan Čermak, koji se više od 20 godina bavi naftom i plinom, a sada se bacio i na nekretnine.

Crodux Plin u 2017. godini imao je prihod od 1,5 milijardi kuna (dvjesta miliona evra), a dobit 12,8 miliona kuna (oko 1,8 miliona evra), a Crodux derivati prihod od gotovo četiri milijarde kuna, s dobiti od 89,4 miliona kuna (više od 12 miliona evra). Prošle godine Čermak je osnovao i jednu firmu za iznajmljivanje i upravljanje nekretninama.

Ta firma je prošle godine kupila jednu od najatraktivnijih nekretnina u Zagrebu devastirani objekt Zagrebačke banke u Paromlinskoj ulici za 75,4 miliona kuna, navodi Index.

Osuđeni ratni zločinac Mirko Norac, sudeći prema potezima vlade Andreja Plenkovića i njegovih ministara, već je rehabilitovan, a odnedavno ima razloga i za zadovoljstvo zbog vlastitog poslovnog uspjeha, navodi Index.

Naime, prije tri godine Norac je otvorio firmu za obezbkeđenje Noky Security, koja, iako je na tržištu konkurencija žestoka, trenutno posluje sjajno.

Prošle godine imali su prihod od 16,6 miliona kuna (oko 2,4 miliona evra) što je nevjerovatan skok od gotovo 200 posto s obzirom na to da su u osnivackoj 2016. godini imali prihod od 5,6 miliona kuna.

Zbog pravosnažnih presuda Norac nije mogao da bude direktor preduzeća, već je osnivač njegov otac.

Inače, Mirko Norac je pravosnažnom presudom Vrhovnog suda Hrvatske osuđen na ukupno 15 godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima u Gospiću 1991. i u Medačkom džepu 1993.

Iz zatvora u Hrvatskoj izašao je na uslovni otpust nakon izdržane dvije trećine kazne (10 godina), 2011. godine, a u međuvremenu mu je predsjednik Ivo Josipović oduzeo čin generala.

Ante Gotovina je s Mladenom Markačem pravosnažno oslobođen krajem 2012. godine optužbi haškog tužilaštva, kada je Žalbeno vijeće Tribunala u Hagu preinačilo prvostepenu presudu kojom su bili osuđeni za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995. u akciji “Oluja”.

Čermak se takođe našao na optuženičkoj klupi u Hagu, ali je poslije višegodišnjeg suđenja 2011. oslobođen optužbi.