Banjaluka

ZA NOVA RADNA MJESTA 3 MILIONA KM Privrednici iz školskih klupa trebaju dobiti "gotove" radnike

Više od 3,1 miliona KM iz gradskog budžeta biće uloženo, ove godine, u otvaranje novih radnih mjesta na području Banjaluke, utvrđeno je Akcionim planom zapošljavanja.

ZA NOVA RADNA MJESTA 3 MILIONA KM Privrednici iz školskih klupa trebaju dobiti "gotove" radnike
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Prema ovom dokumentu, koji će se u ponedjeljak naći pred odbornicma gradske Skupštine, predviđene su razne mjere za provođenje plana, što, između ostalog, uključuje nabavku mašina, prekvalifikaciju radnika, ali i opremanje kabineta u srednjim stručnim školama, sa ciljem da privrednici iz školskih klupa dobiju “gotove” radnike koji se brzo mogu uključiti u radni proces.

Istovremeno, značajan iznos, blizu 700.000 KM, biće investirano u razvoj preduzetničke infrastrukture, u Poslovnoj zoni “Ramići Banjaluka”, ali i otvaranje nove poslove zone kod “Jelšingrada”.

– Pored ovih lokacija, u ovoj godini ćemo nastojati identifikovati i pripremiti barem još jednu novu lokaciju za uspostavljanje poslovnih zona – ističu u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i podsjećaju da je u Ramiće do sada ušlo 16 investitora.

Važan segment razvoja i novog zapošljavanja nose i aktivnosti Centra za razvoj poljoprivrede i sela. Prema akcionom planu za ovu godinu, planirana su podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i realizaciju projekata iz ove oblasti u iznosu od 900.000 maraka, dok će 200.000 KM biti izdvojenao za subvencije za privođenje zemljišta kulturi.

Potencijal za nova zapošljavanja postoji i u sektoru turizma, gdje je za tekuće projekte i programe iz ove oblasti, te za sufinansiranje projekata iz turizma planirano 111.000 KM.

Za sufinansiranje projekata od značaja za grad koji podrazumjevaju nova zapošljavanja, Gradska razvoja agencija će izdvojiti oko 60.000 KM, dok će za sufinaniranje fondacije Inovacioni centar Banjaluka, Grad izdvojiti dodatnih 15.000 KM.