Društvo

ZA ODLAZAK U PENZIJU 1,6 MILIONA KM Socijalno zbrinjavanje radnika koji su ostali bez posla

Vlada Republike Srpske danas je odobrila 1,6 miliona KM iz budžeta za socijalno zbrinjavanje radnika potpunom i djelimičnom uplatom doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

ZA ODLAZAK U PENZIJU 1,6 MILIONA KM Socijalno zbrinjavanje radnika koji su ostali bez posla
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Biće zbrinuto 1.226 radnika iz 22 preduzeća, koji su u stečaju ili likvidaciji preduzeća ostali bez zaposlenja.

Iznos od oko 1,46 miliona KM odobren je za potpunu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za radnike A.D. ogledno poljoprivredno dobro „Petar Mrkonjić“ iz Modriče za 241 radnika, Grafičko preduzeće „Nova štampa“ A.D. iz Gradiške za 60 radnika, Drvna industrija A.D. iz Кalinovika za 13 radnika, Čajavec profesionalna elektromehanika A.D. iz Banjaluke za 66 radnika, Čajavec prostorna tehnika A.D. iz Banjaluke za 19 radnika, Zemljoradnička zadruga Poljoprivrednik sa p.o. iz Bratunca za 31 radnika, OJP za komunalne poslove Кomunal sa p.o. iz Petrova za 113 radnika. Za djelimičnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje odobreno je za radnike preduzeća za proizvodnju konfekcije i promet „Mladost“ sa p.o. iz Mrkonjić Grada, ukupno za 663 radnika.

Iznos od 136.060 КM je predviđen za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 20 radnika iz 14 preduzeća koji su se prijavili na javni poziv Fonda PIO Republike Srpske, otvoren do 31. decembra 2020. godine, a koji sa uplatom stiču uslove za starosnu penziju.