Društvo

ZA OVCE TRAŽI 300.000 KM Kralj stočara s Manjače otkriva ko je spreman DATI TOLIKI NOVAC (VIDEO)

Ljubomir Ljubo Kočić iz Gornjeg Ratkova, poznat i kao kralj stočara sa Manjače, nedavno je uzburkao društvene mreže objavivši da prodaje kompletno stado od 1.500 ovaca i jagnjadi.

ZA OVCE TRAŽI 300.000 KM Kralj stočara s Manjače otkriva ko je spreman DATI TOLIKI NOVAC (VIDEO)
FOTO: LJUBOMIR KOČIĆ/PRIVATNA ARHIVA

Za Srpskainfo Ljubo otkriva da stado još nije prodao, mada je imao na stotine poziva u posljednjih nekoliko dana.

-Zvali su uglavnom prevaranti i cirkuzanti. Izvode nešto, izmotavaju se, te jedni hoće samo ovnove, te drugi bi mladu jagnjad, ili traže da kupe 300 ovaca, ili pola stada. Nema od toga ništa, ako mi i pola stada ostane, opet moram čuvati ovce, a ja to neću, dojadilo mi je da budem čoban kaže Ljubo. Jedan od razloga što pravog mušterije još nema vjerovatno je i cijena. Kralj stočara je odlučan da svoje stado, inače najveće u ovom dijelu Republike Srpske, proda “u komadu”, mada je svjestan da bi, kada bi ga krčmio, vjerovatno dobio više novca.

-Nije sve u novcu, Ja sam para imao i kad su mnogi sadašnji tajkuni bili gologuzi fićfirići. Jednostavno, hoću da prodam cijelo stado, onakvo kakvog sam ga stvarao godinama. Ima u njemu i ovaca vrijednih po 500 maraka i mladih ovnova za rasplod koji mogu uzeti i do 1.000 evra, ali ja cijelo stado dajem po 200 KM po komadu. Dakle, kad se sve sabere, tražim 300.000 maraka. Neću da spustim cijenu ni za jednu jedinu marku. Ne moram, ni meni ni ovcama se nikud ne žuri – veli kralj stočara sa Manjače.

Ponosan na svoje stado, Ljubo je snimio video, da bi ga podijelio sa čitaocima Srpskainfo i pokazao, kako kaže, da ono vrijedi i više od vrtoglave sume koju traži od budućeg kupca.

Pročitajte još

A da među brojnim “cirkuzantima”, koji ga ovih dana zovu, ima i ozbiljnih mušerija, spremnih da izbroje 300.000 maraka, za najveće stado ovaca sa Manjače, svjedoče pregovri, koje Kočić vodi sa jednim ponuđačem. Kako kaže, u pitanju je Sarajlija porijeklom iz Sandžaka.

-Ozbiljan je čovjek i ozbiljno zagrijan za stado. Kaže da mu novac nije problem, ali da ne može da preuzme sve ovce odjednom, nego bi ih preuzimao u etapama po 200 do 300. Nije ni meni to problem, samo ako mi da avans od 10.000 evra, koji će biti kod mene do kraja transakcije i koji neće dobiti nazad ako odustane u bilo kojoj fazi preuzimanja. A što se tiče stada, koliko ovaca preuzme, toliko da odmah plati, po noj narodnoj: ovce za novce – mudruje Ljubo.

Foto: Ljubomir Kočić/privatna arhiva
Foto: Ljubomir Kočić/privatna arhiva

Omiljeno vozilo kralja stočara

Iako je jedan od najbogatijih poljoprivrednika u Srpskoj, gazda velikog imanja, sa više od stotinu krava, 1.500 ovaca, oko 400 dunuma zemlje, bogatog domaćinstva sa nekoliko stanova i voznog parka sa 14 automobila, Ljubo najčešće od Manjače do Grmeča i Cazina, Krajinom krstari starim “golfom dvojkom”, koji mu je omiljeno vozilo, jer može da “prođe preko svake livade i stigne svaku ovcu.”