Društvo

Za ovo mjesto se vežu mnoga vjerovanja: Crkva Svete Petke izvor života u Odevcu

Paroh crkvene opštine Kosovska Kamenica Srđan Stanković, u skladu sa tradicionalnim običajem, osveštao je danas u Crkvi Svete Petke u selu Odevce kod Kosovske Kamenice maslo i brašno, poželjevši mještanima rodnu i berićetnu godinu.

Za ovo mjesto se vežu mnoga vjerovanja: Crkva Svete Petke izvor života u Odevcu
FOTO: SRNA

Ovo je dan kada se vijekovima unazad u Odevcu osveštavalo maslo i brašno, sve u vjeri da godina bude rodna i da oni koji skupljaju ljetinu budu zdravi – rekao je prota Stanković.

Naglašavajući da je osveštanje obavljeno u crkvi koja će za neku godinu biti osveštana, Stanković se zahvalio Srbima u ovom pomoravskom selu što, poštujući tradiciju, poštuju sebe ostavljajući budućim generacijama običaj koji ih čini specifičnim i odanim crkvi i pravoslavlju.

Pročitajte još

– Ova crkva je nikla na kamenu, ostatku nekadašnje crkve, građene kako se pretpostavlja oko četvrtog vijeka i spaljene u vrijeme Turaka – podsjetio je paroh Stanković, izražavajući zahvalnost vjernicima što su sami o svom trošku sazidali crkvu koja svjedoči o srpskom trajanju u selu Odevce, udaljenom oko sedam kilometara od Kosovske Kamenice.

Mještanin Davor Arsić rekao je za Srnu da je njegov pradjed Niko krajem 19. vijeka usnio san da se u obližnjoj hrastvoj šumi nalaze ostaci spaljene i porušene crkve.

– Nisu mu povjerovali pa je on sam uzeo drvenu motiku i zakopao na mjestu gdje mu se u snu pojavila crkva i kako mi je prenio otac poslije nekoliko zakopa udario je u kameni stub za koji je kasnije utvrđeno da je u pitanju ostatak temeljnog crkvenog kamena – priča Arsić.

Kamen koji je Niko otkrio danas se nalazi u centru crkve i na njemu mještani i svi vjernici koji u Crkvu Svete Petke skoro svakodnevno dolaze pale svijeće za zdravlje.

– Stoji vjerovanje da svako onaj ko upali svijeću za zdravlje u ovoj iako neosveštanoj svetinji da će mu se svaka boljka skinuti kao rukom – kaže Negovan Stanković, dodajući da su dubovi, zapisi, stabla hrasta u porti crkve stari po nekoliko vijekova.

Na udaljenosti od nekih 300 metara od crkve nalazi se izvor čijom vodom, kako se vjeruje, Sveta Petka liječi svaku vrstu bolesti, pa i nerotkinje.

– Iz dana u dan desetine ljudi, nezavisno kojoj naciji pripadaju, dolazi u crkvu pomoli se našoj svetiteljci, dođe do izvora, popije vodu i umije lice, a potom na obližnjim stablima okači dio garderobe izgovarajući u sebi želju”, pojašnjava običaj Stanković.

On kaže da o moćima izvora govori to što su se dva stabla bukve u neposrednoj blizini izvora spojila što je vjerovatno jedinstven slučaj u prirodi.

Ispod spojenih stabala bukava ljudi prolaze moleći se Svetoj Petki za zdravlje, da im podari nasljedstvo, da skine čini sa bolesnih i nemoćnih, da gladnima napuni ambare žitom, a u domove unese mir i spokojstvo, da im na stolu zamiriše maslo, a u pećima hljeb.

Upravo je to vjerovanje zadržalo pedesetak Odevčana na svojim ognjištima, ubijeđenih da bolja vremena dolaze, te da će im odgovorni i u srpskim i u kosovskim institucijama pomoći da prikupe novac za izradu ikonostasa i da sazidaju zvonik kako bi se stvorili uslovi da vladika raško-prizrenski Teodosije jednog dana osvešta njihovu svetinju.

Odevčani će u međuvremenu o svom trošku priključiti struju i podići patos u crkvi na kome će biti postavljen ikonostas onako kako to nalažu vjerovanja i pravila o unutrašnjem izgledu crkve.

Prihvati notifikacije