Banjaluka

ZA POLA GODINE NA "LUDI KAMEN" STALO 400 PAROVA Nestrpljivi mladenci se VJENČAVAJU i radnim danima

Banjalučki mladenci kojima ne odgovara da čekaju vikend, odlučuju se za vjenčanja u kancelarijama Gradske uprave i radnim danom.

ZA POLA GODINE NA "LUDI KAMEN" STALO 400 PAROVA Nestrpljivi mladenci se VJENČAVAJU i radnim danima
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Ljeto je kao po pravilu rezervisano za svadbene proslave, a ambijent u kojem mladenci najradije krunišu svoju ljubav pred zakonom je Muzej savremene umjetnosti RS.

U prvoj polovini ove godine, gradski matičari vjenčali su 270 mladenaca, od kojih čak 233 u prostoru Muzeja. U mjesnim kancelarijama, u istom periodu, zaključeno je 129 brakova, podaci su Gradske uprave.

Podsjetimo i da se izlazak matičara “na teren”, u restoran i svadbeni salon naplaćuje 200 KM, dok je građansko vjenčanje u prostorijama Muzeja, Gradske uprave i mjesnih kancelarija besplatno. Naknada se ne plaća ni za zaključenje brakova nepokretnih, bolesnih ili invalidnih lica u stanu, bolnici ili nekoj drugoj ustanovi.

Najmanji procenat mladenaca, kojima ne odgovara da čekaju vikend, odlučuju se za vjenčanja u kancelarijama Gradske uprave radnim danom. U pravilu su to manja venčanja, sa malim brojem uzvanika, obično mladenci, kumovi i, eventualno, roditelji i takva venčanja obavljaju se pred kraj radnog vremena, naravno, bez naknade, i na način da ne ometaju redovan proces rada u Gradskoj upravi – istakla je Šef Odsjeka za građanska stanja, upravne poslove i pravnu pomoć građanima Diana Džaja-Jokić.

Naglasila je i da u službenim prostorima mjesnih kancelarija Grada, dinamika i obim poslova dopuštaju da vjenčanja mogu biti obavljena svakim radnim danom.

Iz Gradske uprave napominju da se najviše brakova zaključi u ljetnim mjesecima, kada se pred matičarima Grada, u toku jednog dana, obavi preko 20 vjenčanja.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Za pripremu svog dana iz snova mladenci moraju da izdvoje nekoliko hiljada maraka. Od kupovine burmi, iznajmljivanja venčanice, svadbenog salona, fotografa, muzike, usluge šminkanja i frizure, spisak stvari je podugačak, a luksuznija vjenčanja sa većim brojem gostiju znaju koštati i po 20.000 KM.

– Meni je najljepši dio ceremonije, kada mladenci uđu u salon i izgovore sudbonosno “da” pred svim rođacima i prijateljima. Zato smo i odlučili da platimo matičarima da dođu u salu, a tih 200 KM je samo kap u moru koliko još troškova imamo – kaže nestrpljiva mlada koja idući mjesec treba da se uda.

Prošle godine matičari su na užem području grada vjenčali 709 parova, od čega 607 u prostoru Muzeja, dok je u istom periodu, u mjesnim kancelarijama Grada zaključen 381 brak.

Inače, Gradska sala za vjenčanja u Muzeju od prošle subote mladence dočekuje u modernijem izdanju, nabavljen je novi namještaj i postavljena pozadina za vjenčanja sa motivom grada.