Politika

Za poslaničke klupe OTIMAJU SE ministri, gradonačelnici, direktori: Ko je sve na kandidatskim stranačkim listama

Od premijera preko ministara, direktora, načelnika opština, poslanika, pa do odbornika i predstavnika udruženja građana – kandidatske liste za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH za predstojeće izbore i ovaj put su šarolike.

Poslanici sjede u Narodnoj skupštini Republike Srpske
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Mjesta u Narodnoj skupštini RS ima samo za njih 83 od preko 1.000 kandidata koji su se našli na listama stranaka koje su ušle u trku za poslanički mandat, pa stoga nije ni čudo da su na prva mjesta isturili svoje najjače adute.

Pored lidera partija koji jurišaju za poslaničke mandate, ako izuzmemo prvog čovjeka SNSD, Milorada Dodika, i predsjednika DNS, Nenada Nešića, koji pretenduju da sjednu u fotelju predsjednika Srpske, odnosno srpskog člana Predsjedništva BiH, na kandidatskim listama našli su se i brojni ministri kako iz Vlade Srpske, tako i Savjeta ministara BiH.

Zvučna imena

Od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Zorana Tegeltije, preko ministra komunikacija i prometa, Vojina Мitrovića, pa do premijera Republike Srpske, Radovana Viškovića, ministra saobraćaja i veza RS, Nedeljka Ćorića, ministarke trgovine i turizma RS, Suzane Gašić, ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS, Duška Milunovića, ministarke prosvjete i kulture RS, Natalije Trivić, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, Alena Šeranića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Borisa Pašalića, pa do ministra za privredu i preduzetništvo RS, Vjekoslava Petričevića, i ministarke za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Srebrenke Golić.

FOTO: VLADA RS
FOTO: VLADA RS

Svi oni okušaće se u trci za poslanički mandat bilo da je riječ o Narodnoj skupštini RS, bilo da je riječ o Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Konkurencija će im biti i brojni načelnici opština i gradonačelnici, poput Draška Stanivukovića, Ljubiše Petrovića ili Ljubiše Ćosića, ali i zamjenici načelnika ili gradonačelnika, predsjednici skupština opština, poslanici i odbornici.

Na listama su se našla i imena advokata, doktora, hirurga, profesora, dekana, savjetnika, ali i direktori privatnih ili javnih preduzeća, poput Vlade Đajića, Dragutina Škrebića, Dragana Čavića, Andree Dorić, Slavenka Ristića i brojni drugi.

Pročitajte još

Na listi SNSD za Narodnu skupštinu RS našlo se i ime Petra Jelića, sina preminulog predsjednika Republike Srpske Milana Jelića, ali i predsjednika Udruženja poljoprivrednika RS, Stojana Marinkovića.

Zbrinjavanje partijskog kadra

Politička analitičarka Tanja Topić ističe za Srpskainfo da su kandidatske liste za predstojeće izbore veoma zanimljive jer se očito traži način da se „zbrine“ provjeren partijski kadar koji je bio u izvršnoj vlasti s jedne strane, a s druge strane to može biti i poruka partijskog rukovodstva tim istim osobama da izađu iz udobnih fotelja u koje su ih stranke godinama smještale i odmjere povjerenje glasača.

– Sad su prepušteni sopstvenom zalaganju, uz napomenu da će sasvim sigurno stranka kod pojedinaca da odradi veći dio posla – smatra Topićeva.

Ona ističe da ovako šarolike kandidatske liste, takođe, pokazuju da imamo uzak krug ljudi koji se vrte i premještaju iz fotelje u fotelju.

Tanja Topić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Koliko je ovo “dobitna kombinacija” za te partije? Po mišljenju Topićeve, u demokratskom društvu ovo bi bila gubitnička kombinacija, ali kod nas je situacija sasvim drugačija.

– U demokratski zrelom društvu politički osviješćenih i emancipovanih građana, a cijeneći dosadašnje političke učinke, ovo bi prije bila jedna gubitnička kombinacija. Međutim, u klijentelističkim društvima, poput našeg, gubitnici su oni koji se nisu „snašli“ – zaključuje Tanja Topić.

Kojeg brata/sestru odabrati

Zanimljivo je da će neki kandidati za poslanički mandat, osim na terenu, morati da se bore i unutar vlastite porodice, jer im konkurenciju prave sestra ili brat. Da problem bude veći, u trku za poslanički mandat idu iz različitih partija.

Tako će ministarka Natalija Trivić u trku za poslanički mandat ići sa liste Ujedinjene Srpske, a njena rođena sestra Irena Joldžić sa liste SNSD. U trku za mandat ulaze i braća Vasić iz Zvornika. Aktuelni poslanik i direktor Instituta za javno zdravstvo RS, Kostadin Vasić, u trku po još jedan mandat ide kao kadar US, dok se njegov rođeni brat Dragomir Vasić našao na listi SDS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu