Društvo

Za potrošena 2 kilovata platiće 15,37 maraka: Prvi računi po novom obračunu izazvali STRUJNI UDAR u novčanicima

Za potrošena samo dva kilovata struje u januaru ukupan račun mi je 15,37 KM. U šoku sam, jer na računu piše da ta dva kilovata koštaju 0,11 KM.

Očitavanje struje
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Radi se o jednoj Banjalučanki koja je dobila januarski račun za električnu energiju u stanu u kojem niko ne živi.

– U decembru sam za jedan kilovat dobila ukupan račun 8,55 KM. Znam da je došlo do povećanja cijena, ali nisam mogla ni da sanjam da će biti ovoliko. To znači da svi ostali potrošači otprilike imaju mjesečni fiksni iznos otprilike oko 15 KM – kaže ona za Srpskainfo.

Račun po stavkama

Ona zapravo i nije potrošač u punom smislu riječi jer gotovo da i ne troši električnu energiju. Tako je za jedan kilovat u decembru za električnu energiju obračunat iznos od 0,06 KM, za mrežarinu 4,74 KM, za obnovljive izvore naknade 0,01 KM i 2,48 za uslugu javnog snabdijevanja. Na ovo se dodaje 1,24 KM za PDV.

Za dva kilovata u januaru treba da plati 0,11 KM samo za energiju, 0,92 KM za prenosnu mrežarinu, 9,63 KM za distributivnu mrežarinu, za OIE 0 KM i 2,48 KM za uslugu javnog snabdijevanja. PDV je 2,23 KM.

Račun za struju
FOTO: SRPSKAINFO

Od januara se električna energija u Republici Srpskoj obračunava na drugačiji način, i to u tri praga potrošnje, do 500 kilovata, od 501 do 1.500 i preko 1.501 kilovat.

Najveće povećanje računa, kako tvrde nadležni, imaće oni koji troše najviše, odnosno više od 1.500 kilovata. Promijenjene su cijene električne energije, mrežarina i smanjena je naknada OIE. Jedino je ostala ista cijena usluge snabdijevanja, koja je univerzalna i ne veže se za količinu potrošnje.

Ukinuta ljetna tarifa

Međutim, svi građani imaće veće račune od aprila jer je ukinuta ljetna i zimska tarifa i obračunava se po jedinstvenoj tarifi tokom cijele godine!

Pročitajte još

Dnevna tarifa postoji i po nižoj cijeni se obračunava potrošnja od 22 do 6 časova ujutru zimi, a ljeti od 23 do 7 časova, kao i vikendom. To se odnosi na potrošače koji imaju dvotarifno brojilo.

U “Elektroprivredi RS” kažu da poskupljenjem struje niko nije zadovoljan, ali da su najbolje prošli građani!? Objašnjavaju da se od ove godine odvojeno plaća mrežarina, koja je skuplja.

– Za sve one koji su u normalnoj potrošnji, imali su slične potrošnje kao i prethodnih godina, nije došlo do velikog odstupanja u količini koju plaćaju. Ono što je možda ljudima nejasno to je izgled računa jer smo razdvojili stavke. Prije smo sve imali na jednom mjestu gdje su bile pod istom količinom novca obračunati i energija i prenosna mrežarina i distributivna mrežarina, a sada smo sve to razdvojili – kažu u ERS.

Cijena nije povećavana od 2016.

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović tvrdi da 85 odsto domaćinstava neće imati promjena na računu za električnu energiju, ističući kako cijena struje nije povećavana od 2016. godine, jer je stav Vlade Srpske da ona bude najpovoljnija u Evropi i za domaćinstva i privredu.

Luka Petrović
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Od ukupno 538.000 brojila domaćinstava u Srpskoj, 85 odsto neće imati promjena na računu. Dakle, 1,5 procenata potrošača u Srpskoj plaćaće značajnije veće račune za električnu energiju, ali ne veće od onih u okruženju. Januarski račun u Republici Srpskoj za iste potrošene kilovatčasove kao prošle godine biće niži dva procenta. Račun za nekoga ko troši 800 do 900 kilovatčasova neće biti veći jer se ove godine smanjila naknada za energetsku efikasnost. Biće povećano samo onima koji troše više od 1.000 i 1.500 kilovatčasova – rekao je Petrović.

Dodaje da “Elektroprivreda” isključivo radi po usvojenim dokumentima, odnosno strategiji razvoja energetskog sektora, ali i u skladu s planom razvoja “Elektroprivrede Republike Srpske” i planom investicija.

VEĆE CIJENE I ZA PRIVREDNIKE

I privrednici plaćaju po većim cijenama električnu energiju od Nove godine. Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, potvrdio je da su poslodavci u Srpskoj postigli dogovor sa “Elektroprivredom RS” da cijena struje u ovoj godini bude 65 evra po megavatu. To znači poskupljenje za 12 evra po megavatu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu