Svijet

Za problem krivi Bajdena: Tramp najavljuje da će poslati vojsku na granicu s Meksikom

Bivši američki predsjednik Donald Tramp rekao je da će, ako bude ponovo izabran, prebaciti resurse sa saveznih agencija za provođenje zakona i poslati hiljade vojnika sa sjedištem u inostranstvu na američko-meksičku granicu.

Za problem krivi Bajdena: Tramp najavljuje da će poslati vojsku na granicu s Meksikom
FOTO: JIM LO SCALZO / POOL/EPA

Obraćajući se pristalicama u Ajovi, gdje će se u januaru održati prva nominacija Republikanske stranke za izbore u novembru 2024, Tramp je također obećao proširiti zabranu putovanja koja se odnosila na ljude iz nekoliko zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom tokom njegovog mandata 2017-2021.

Nazivajući rekordne ilegalne granične prelaze između SAD i Meksika pod predsjednikom Džoom Bajdenom “invazijom”, Tramp je pokušao da krivicu za problem svali na trenutnu administraciju. Bajden, demokrata, kandiduje se za reizbor i mogao bi imati revanš izbore protiv republikanskog kandidata Trumpa.

Pročitajte još

– Nakon moje inauguracije, odmah ću prekinuti svaku politiku otvorenih granica Bajdenove administracije – rekao je Tramp na skupu u Dabuku.

– Jasno ću staviti do znanja da moramo iskoristiti sve resurse potrebne da zaustavimo invaziju, uključujući premještanje hiljada vojnika koji su trenutno stacionirani u inostranstvu – poručio je.

Tramp je dao malo pojedinosti, uključujući i to kako je tačno planirao proširiti bilo kakvu zabranu nametnutu zemljama s muslimanskom većinom. Nije jasno hoće li se Tramp suočiti s bilo kakvim pravnim preprekama za implementaciju takvih mjera, piše Avaz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije