Regioni

ZA PUT PUN RUPA NEMA PARA Prijedorska ulica 27. juna neće biti sanirana ni ove godine

Ulica 27. juna u Prijedoru koja je puna rupa neće biti sanirana ove godine, te iz Gradske uprave kažu da ne znaju kada će to biti učinjeno.

ZA PUT PUN RUPA NEMA PARA Prijedorska ulica 27. juna neće biti sanirana ni ove godine
Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Ova ulica jedna je od prometnijih u gradu na Sani. Naime, ona se nalazi pored magistralnog puta Prijedor-Banjaluka i obilaznica je za dolazak u centar grada. Zato je često koriste vozači putničkih vozila, ali i šlepera.

Mislim da je ovo jedna od najfrekventnijih ulica, ali sa najviše oštećenja. Pored toga i veoma je uska, dva vozila se jedva obiđu. Često idu ovuda i kamioni i kada naiđu dva iz suprotnih smjerova onda nastaje haos – kaže mještanin ove ulice.

Dodaje da godinama traže da se sanira ova ulica koja je duga par stotina metara.

Kada će biti rekonstruisana Ulica 27. juna upitala je i odbornica SNSD Maja Marković na sjednici Skupštine grada Prijedora.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i komunalne poslove odgovorili su joj da je „izvršen uvid na terenu te da je sačinjen predračun radova u cilju rješavanja ovog problema“.

– Uzimajući u obzir da trenutno nema dovoljno novca za rješavanje ovog problema, ovo Odjeljenje će u narednom periodu planirati novac za realizaciju ovog projekta-obećavaju iz gradske uprave.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Dodaju da su na sanaciju ulica uticale poplave koje su bile u gradu Prijedoru.

– Napominjemo da je u toku 2019. grad Prijedor bio pogođen poplavama, što je za posljedicu imalo velike štete na putnoj infrastrukturi, te je sav rasposloživ novac preusmjeren u cilju zaštite grada od poplava, kao i sanaciju šteta od poplava – tvrde u ovom Odjeljenju.

I predsjednik Savjeta mjesne zajednice Orlovača kojoj pripada ova ulica, Ranko Jakovljević ističe da je „27. juni“ gorući problem.

– Ta ulica je za nas mještane katastrofa i bruka za grad Prijedor. Ja sam pisao zahtjev za sanaciju te ulice više puta -kaže Jakovljević.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Priča da je prema njegovim saznanjima ovu ulicu prvi put asfaltiralo preduzeće „Prijedorputevi“ čiji je inače i poslovni objekat na početku ulice.

– Mještani nisu plaćali asfalt, a ne znam je li opština učestvovala. Tada građani nisu dozvolili nijednog centimetra da se proširi put i „Prijedorputevi“ nisu ni mogli napraviti širi put dok se ne riješe imovinsko pravni odnosi. Tako da je napravljen uzak put bez bankina i čim kamion malo skrene sa asfaltnog puta okrnji asfalt u koji ulazi voda i on postaje mrežast, znači uništen – tvrdi on.

Navodi da je jedino rješenje proširiti put i potom ga presvući asfaltom.

– Govorio sam nadležnima više puta da je to sramota. Kada naiđe šleper sa jedne i druge strane zaustavi se saobraćaj. Tražio sam da stave ograničenje do pet tona pa da barem ti veliki kamioni ne idu ovuda, ali ništa nije urađeno – kaže Jakovljević.

Problem izlivanja kanalizacije

Mještani Ulice 27. juni imaju problem sa izlivanjem kanalizacije koja plavi njihova dvorišta nakon kiše. Jakovljević smatra da ovaj problem uzrokuju površinske vode.

– Kanalizacije u ovoj ulici nisu rješene jer nije rješeno odvođenje površinskih voda iz Čirkin Polja. Te vode idu preko magistralnog puta kraj skladišta keksare na Svalama i tu preliju pa poplave kuće u ovoj ulici – priča on.

Iz gradske uprave su ranije za Srpskainfo kazali da je rješenje u izgradnji nove kanalizacije za naselja Orlovača i Svale koja bi se spojila sa kanalizacionom mrežom u Vrbicama i Topoliku.