Politika

"Za šaku novca i lične interese spremni su uništiti jedan od najvažnijih resursa Srpske" Predsjednik SDS Milan Miličević žestoko reagovao nakon najava o otvaranju rudnika litijuma u Semberiji

Borićemo se na sve moguće načine da sačuvamo od uništenja Majevicu, Semberiju, Posavinu i Ozren. Ne zanimaju nas ni šaka dolara, ni lični interesi Milorada Dodika, niti sladunjave laži o otvaranju fabrika za izradu litijumskih baterija. Zaštitićemo našu zemlju od ekološke katastrofe, saopštio je predsjednik SDS Milan Miličević.

Milan Miličević
FOTO: SDS

Ujedno je poručio Кomisiji za koncesije Republike Srpske i Vladi Republike Srpske da im ”ne pada na pamet da dodjeljuju koncesije za eksploataciju litijuma’‘.

Pročitajte još

Očito je da postoje neki tajni dogovori, možda i sporazumi, za otvaranje rudnika litijuma, što govori ugovor o partnerstvu između Arkora i kanadske kompanije koji uključuje i distribuciju litijuma iz Lopara. Za razliku od 15 država u Evropi gdje postoje nalazišta litijuma i gdje razvijene države čuvaju zdravlje stanovništva i svoju zemlju, vlast Republike Srpske svom narodu servira sumporna jezera, zatrovanu vodu i uništenu poljoprivrednu proizvodnju Semberije koja hrani čitavu Republiku Srpsku- ističe Miličević.

Samo prije tri mjeseca, podsjeća on, pala je Vlada Portugala, a 140 policaja pretreslo je rezidenciju premijera i uhapšeno je pet lica zbog istrage o nezakonitostima i korupciji vezanim za otvaranje rudnika litijuma.

– Ako korumpiraju vrh jedne bogate i uređene zemlje, zamislite kako je to tek lako ovdje. Da ima pravne države i naša tužilaštva bi se pozabavila ovom aferom. Za šaku novca i lične interese, spremni su uništiti jedan od najvažnijih resursa Srpske – poljoprivredu Semberije. To nećemo dozvoliti i pozivamo sve političke partije da zajedno zaustavimo vlast u ovom pogubnom naumu, da potpišu peticiju protiv otvaranja rudnika u Loparama, jer ovo jeste najveći nacionalni interes Republike Srpske – zaštita naroda i njenih dobara- naglasio je Miličević, prenosi BN.

On je najavio da će sutra posjetiti Lopare i potpisati peticiju protiv otvaranja rudnika litijuma.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu