Regioni

ZA SAMO NEKOLIKO DANA 40 POŽARA Izgorjelo više od 3.000 HEKTARA ŠUME

Više od 3.000 hektara šume izgorjelo je u martu i aprilu na području Hercegovine, gdje je samo u nekoliko dana haralo skoro 40 požara, rekao je direktor Centra za gazdovanje kršom iz Trebinja Branko Tasovac.

ZA SAMO NEKOLIKO DANA 40 POŽARA Izgorjelo više od 3.000 HEKTARA ŠUME
FOTO: D. ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Tasovac je istakao da je šteta velika jer je to veliki broj požara.

Šteta u šumama zavisi od vrste požara i od terena. Imamo razliku između totalno uništene drvne mase i fiziološki oštećenog drveta koje se i obnovi iduće godine – rekao je Tasovac.

Koliki je iznos štete znaće se na kraju godine, ali se već sada zna da je ekološka šteta nemjerljivo veća, rekao je Tasovac i dodao da se trenutno strahuje da vatra ne uništi šumsko bogatstvo na planini Viduša.

– Gubimo jedini zdrav dio hercegovačkog krša. Mi na području krša imamo oko dva odsto visokih šuma, pa zamislite koliko je to bogatstvo na području gdje caruje kamen. U čitavoj Hercegovini, osim orjenskog masiva, na Viduši imamo najbolje šumsko bogatstvo. Tamo se nalazi najbolja šuma i najkvalitetnija –  istakao je Tasovac.

On je rekao da bi ljudski faktor mogao biti glavni uzrok većini požara.

– Čini mi se svih ovih godina koliko radimo sa požarima da je jedino rješenje uzeti sve upaljače i šibice u Hercegovini. Jednostavno, nikako da se dozovemo pameti i da shvatimo da svaka ta vatra nosi nemjerljivu štetu – rekao je direktor Centra za gazdovanje kršom Trebinje.

Požar na planini Viduša aktivan je već tri dana. Na sreću, vatra ne ugrožava objekte, ali ni gustu šumu ove hercegovačke planine.