Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZA SAMO NEKOLIKO DANA 40 POŽARA Izgorjelo više od 3.000 HEKTARA ŠUME

Regioni
Autor:

Foto: D. Čolović/RAS Srbija

Više od 3.000 hektara šume izgorjelo je u martu i aprilu na području Hercegovine, gdje je samo u nekoliko dana haralo skoro 40 požara, rekao je direktor Centra za gazdovanje kršom iz Trebinja Branko Tasovac.

Tasovac je istakao da je šteta velika jer je to veliki broj požara.

– Šteta u šumama zavisi od vrste požara i od terena. Imamo razliku između totalno uništene drvne mase i fiziološki oštećenog drveta koje se i obnovi iduće godine – rekao je Tasovac.

Koliki je iznos štete znaće se na kraju godine, ali se već sada zna da je ekološka šteta nemjerljivo veća, rekao je Tasovac i dodao da se trenutno strahuje da vatra ne uništi šumsko bogatstvo na planini Viduša.

– Gubimo jedini zdrav dio hercegovačkog krša. Mi na području krša imamo oko dva odsto visokih šuma, pa zamislite koliko je to bogatstvo na području gdje caruje kamen. U čitavoj Hercegovini, osim orjenskog masiva, na Viduši imamo najbolje šumsko bogatstvo. Tamo se nalazi najbolja šuma i najkvalitetnija –  istakao je Tasovac.

On je rekao da bi ljudski faktor mogao biti glavni uzrok većini požara.

– Čini mi se svih ovih godina koliko radimo sa požarima da je jedino rješenje uzeti sve upaljače i šibice u Hercegovini. Jednostavno, nikako da se dozovemo pameti i da shvatimo da svaka ta vatra nosi nemjerljivu štetu – rekao je direktor Centra za gazdovanje kršom Trebinje.

Požar na planini Viduša aktivan je već tri dana. Na sreću, vatra ne ugrožava objekte, ali ni gustu šumu ove hercegovačke planine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO