Društvo

„ZA SVAKOG PACIJENTA PREPORUKA JE INDIVIDUALNA“ Dr Danica Grujičić o vakcinaciji oboljelih od raka

Oboljeli od raka, koji su završili sa terapijom, mogu da se vakcinišu protiv infekcije izazvane virusom korona i to bilo kojom od pristiglih vakcina, dok bi oni koji su još pod terapijom trebalo da sečakaju i da "zavrnu rkav" tek kada im to preporuči njihov onkolog.

„ZA SVAKOG PACIJENTA PREPORUKA JE INDIVIDUALNA“ Dr Danica Grujičić o vakcinaciji oboljelih od raka
FOTO: PETAR DIMITRIJEVIĆ/RAS SRBIJA

Uz ovaj generalni savjet onkološkim pacijentima, profesor dr Danica Grujičić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, za Novosti, kaže da još nijedno udruženje onkologa nije izdalo zvanične preporuke za imunizaciju oboljelih od karcinoma, ali da, recimo, Englezi, vakcinu daju svima.

– Za svakog oboljelog od bilo koje vrste karcinoma, u fazi aktivne bolesti, preporuka je individualna. Generalno, oboljeli u fazi liječenja, u dogovoru sa svojim onkologom vakcinu mogu da prime u pauzi između dva ciklusa hemoterapije, ili poslije radioterapije – objašnjava prof. Grujičić.

Ako je neko na hemoterapiji, on je, kako objašnjava profesorka Grujičić, imunokompromitovan, odnosno njegov imunitet je oslabljen:

– Ako takvom pacijentu date vakcinu protiv kovida 19, on ne može da razvije antitijela, to je “pucanj u prazno” – kaže profesorka Grujučić.