Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

„ZA SVAKU POHVALU“ Besplatan mamografski pregled za 100 žena

Regioni
Autor:

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Uz pomoć mobilnog mamografa u Brčkom će danas i sutra biti pregledano ukupno 100 žena.

Ramiza Musić, predsjednik Udruženja „Brčansko srce“ rekla je da se oko 40 žena za pregled prijavilo putem telefona dok su preostale žene dobile mogućnost za pregled na prijedlog više udruženja žena.

– Ovo je projekat za svaku pohvalu. Našim aktivnostima uspjele smo podići svijest žena o neophodnosti mamogrfskih pregleda dojke zbog čega se sada malo duže čeka na pregled u bolnici. Ovih stotinu žena koje će biti pregledane danas i sutra neće morati čekati dva ili tri mjeseca – rekla je Musićeva.

Prošle godine na isti način u Brčkom je pregledano 107 žena.

– Otkriven je jedan karcinom. Žena je dobro, operisana je. Deset žena moralo je nakon mjesec dana na ultrazvučni ili pregled magnetom – rekla je Musićeva izražavajući nadu da među ženama koje će danas i sutra raditi mamografiju neće biti oboljelih.

Prema podacima Udruženja „Brčansko srce“ od krcinoma dojke godišnje oboli 30 do 35 žena, a podaci zdravstvenih ustanova govore o porastu oboljelih žena i godišnjoj cifri od 40 slučajeva karcinoma dojke.

– Od 2005. godine svake godine radim mamografski pregled i savjetujem svim ženama da to urade jer je karcinom dojke izlječiv kada se otkrije na vrijeme – rekla je Nizama Denić.

Mamografski pregled organizovalo je Udruženje „Brčansko srce“ u saradnji sa Udruženjem „Think Pink – Zajedno smo jedno“, a uz podršku Udruženja zdravstvenih tehničara „Medicinar“ Brčko.

Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti organizovanih u okviru projekta „Dani zdravlja“. Već su o organizovane akcije mjerenja šećera u krvi, krvnog pritiska, a najavljene su i akcije na promociji zdravog način života.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO