Politika

ZA VELIKE SLUČAJEVE Osniva se međunarodni antikorupcioni sud, radiće na principima Haškog tribunala

Novosadski advokat Tomislav Šunjka, koji se bavi pravom antikorupcije, ekskluzivno je najavio da se uskoro osniva međunarodni antikorupcioni sud koji će djelovati na principima Haškog tribunala.

ZA VELIKE SLUČAJEVE Osniva se međunarodni antikorupcioni sud, radiće na principima Haškog tribunala
FOTO: NEWSMAX ADRIA/YOUTUBE

U vrlo skoro vrijeme biće osnovan novi međunarodni antikorupcioni sud, a nakon Deklaracije o borbi protiv korupcije UN i najavljenih sankcija Sjedinjenih Američkih Država za države Zapadnog Balkana, rekao je.

Govoreći za NewsMax Adria Šunjka je rekao da će antikorupcioni sud funkcionisati na principima haškog tribunala.

– Tiče se slučajeva velike korupcije gdje domaće pravosuđe ne preduzima odgovornost, ne pokrene procese i ne procesuira počinioce. Oni će to preuzimati. Ne znam tačno datum otvaranja, ali vrlo uskoro – izjavio je.

Dodao je da se američke sankcije, u vezi sa Zapadnim Balkanom, tiču onih osoba koje destabilizuju političku situaciju, krše ljudska prava i bave se korupcijom, prenosi Klix.

– Postoji jedan potpuno novi pravni poredak van naših granica, koji se odnosi na korupciju, koji je promakao ispod radara. Između 2. i 4. juna održana je prva specijalizovana sjednica Ujedinjenih nacija (UNGASS), koja je donijela Deklaraciju o borbi protiv korupcije. Neposredno iza toga, američka administracija na čelu s Bajdenom je donijela uredbu koja je borbu protiv korupcije stavila u fokus – rekao je.

Prihvati notifikacije