Politika

"Zabluda je da će OHR napraviti novu državu i uništiti Srpsku" Dodikovo obraćanje na posebnoj sjednici NS RS (FOTO)

U svom obraćanju na posebnoj sjednici u Narodnoj skupštini RS srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da se tema o visokom predstavniku provlači već 25 godina, te je kao ključnu stvar naglasio to što Srpska nije tražila da visoki predstavnik dođe u Bosnu i Hercegovinu.

"Zabluda je da će OHR napraviti novu državu i uništiti Srpsku" Dodikovo obraćanje na posebnoj sjednici NS RS (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Koliko ste puta čuli riječ vladavina prava, najčešće od međunarodne zajednice i zemalja članica Evropske unije, SAD, a baš oni su najveći kršioci prava na ovim prostorima kroz svoja nametanja rješenja – rekao je Dodik.

Istakao je da je današnja tema očit primjer kršenja vladavine prava.

– Nametala su nam se rješenja i izbori visokih predstavnika, zato sam smatrao da je NSRS ključno mjesto u kojoj trebaju da se donose najvažnije odluke koje se tiču Srpske – kazao je Dodik.

Dodao je da pandemija ne smije biti izgovor „da ispod radara“ promiču teme od kojih zavisi budućnost RS.

– Zato NSRS mora da zauzme stav o ovom važnom pitanju za budućnost RS. RS nije tražila da u BIH dođe novi visoki predstavnik iako Aneks deset propisuje ko i kako bira i potvrđuje izbor visokog predstavnika, što je ključno – rekao je Dodik.

Još jednom je napomenuo da je nepotrebna institucija visokog predstavnika.

– Vjerovali smo da je moguće da to bude objektivan rad, ali danas je jasno da su visoki predstavnici godinama unazad nešto što nije rješenje za BiH. Zašto bismo podržali stvaranje problema iako ih imamo već dosta, a dosta problerma koje danas imamo proizilaze iz produkta rada visokih predstavnika u BiH, kao što je pravosuđe- istakao je Dodik u svom obraćanju u Narodnoj skupštini.

Pročitajte još

Istakao je da je nakon 2008 godina kada je zvanično stupio ugovor sa EU trebao da prestane rad OHR.

– Iako Bošnjaci svojataju OHR očekujući ukidanje RS. Postojanje OHR je najviše na štetu njih samih. Zabluda je da će OHR napraviti novu državu i uništiti RS, ta iluzija samo krade vrijeme svima. Očekujemo da bošnjački političari odustanu od unutarističkih modela i odustanu da koriste instituciju visokog predstavnika za svoje lične interese- rekao je Dodik.

Još jednom je napomenio da BiH ne treba miješanja u unutrašnje stvari i da država nije moguća kako su to zamislile bošnjačke strukture, koje, kako je naveo, žele da RS nestane.

– Put kojim ide RS je napredak u ekonomskom smislu, dok Federacija BiH ostaje zarobljena u raljama prošlosti – rekao je Dodik.

Dodao je da u BIH postoji jedna nesumnjiva kriza.

– RS nema skrivene namjere, mi smo okrenuti postovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Naš stav je jasan. Zato je od velikog značaja da se NSRS upozna sa svim posljedicama poroduženja mandata visokog predstavnika – kazao je Dodik.

“Visoki predstavnik nema nikakva ovlaštenja”

Dodik je u svom obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine rekao da visoki predstavnik ne postoji u Opštem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini koji su potpisali predstavnici triju država nastalih iz bivše SFRJ.

– Visoki predstavnik se uopšte ne pominje u Dejtosnkom sporazumu. Sve je jasno. Opšti sporazum su potpisali ovi faktori, a sve preostale Anekse su potpisali RS, Federaciuja i BiH, ponegdje Srbija i Hrvatska. Samo Aneks deset određuje šta je visoki predstavnik koji nije funkcioner dejtosnkog sporazuma – rekao je Dodik.

On je naglasio da je bila ta namjera, visoki predstavnik bi bio naveden u tekstu Dejtonskog sporazuma.

– Visokog predstavnika nema u Aneksu 4 (Ustav BiH) koji je najvažniji aneks. Incko je obični lažov koji ovdje samo blefira. Ni Pedi Ešdaun nije smio da uđe u Ustav BiH, a sada bi Incko to da uradi – rekao je Dodik.

Napomenuo je da tumačenje nije isto što i izvršno ovlaštenje, koje je napomenuo da visoki predstavnik nema.

– Da bi postojalo ovlaštenje oni bi trebalo biti i navedeno. Visoki predstavnik samo tumači ovaj Sporazum o implementaciji, a nigdje ne piše da ima ovlaštenja – kazao je Dodik.

On je upitao kako je moguće da Savjet za implementaciju mira imenuje visokog predstavnika kada je sve jasno u Aneksu deset, u kome nema ovlašćenja Savjetu da mogu razrađivati Aneks 10 Dejtonskog sporazuma.– Sam sporazum to potvrđuje u svom Aneksu 6 gdje se pominje visoki predstavnik, ali gdje nije rečeno da će kancelarija visokog predstavnika biti trajna – kazao je Dodik.

Istakao je da visoki predstavnik mora da dostavi izvještaj o radu.

– Znamo da ga nećemo dobiti, ali on bi trebao da ga dostavi sve dok ta kancelarija postoji. Nije nikad dostavio izvještaj nego blefira iako mu Savjet nije dao ovlašćenja bez saglasnosti svih strana potpisnica Aneksa 10 – kazao je Dodik.

Istakao je da je laž rečenica koja često dolazi iz kruga bošnjačkih političara da „ako nema visokog predstavnika nema ni dejtosnkog sporazuma“.

– On nije zadužen da tumači Dejton, već Aneks 10 – ponovio je Dodik.

Istakao je da visoki predstavnik ne može da donosi odluke koje su obavezujuće za Vlade u Bosni i Herrcegovini.

– On je to zloupotrebljavao do sada mnogo puta, sklanjao je funkcionere i zabranjivao njihov rad. Nametali su zakone kojima se nadležnosti Republike Srpske prenose na BiH, smjenjivali funkcionere drastično kršili brojne konvencije o ljudskim pravima koje su sastavni dio Ustava BiH – istakao je Dodik u svom obraćanju Narodnoj skupštini.

Prihvati notifikacije