Hronika

Zaboravio da mu je pištolj u automobilu: Policija kod Bakirovog poslanika pronašla i službenu legitimaciju OSA BiH

Granični policajci Srbije su kod Salke Zildžića, poslanika stranke SDA i zastupnika u Parlamentu FBiH, pronašli i počasnu legitimaciju Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine.

Zaboravio da mu je pištolj u automobilu: Policija kod Bakirovog poslanika pronašla i službenu legitimaciju OSA BiH
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RINGIER

Prema Zakonu o OSA zaposlenim se daju službene legitimacije čija se vrsta, oblik i sadržaj određuju posebnim propisom koji donosi generalni direktor OSA.

Izdavanje počasnih službenih legitimacija je tzv. diskreciono pravo direktora OSA, a to znači da on sam može donijeti procjenu i odluku da neko dobije ovaj dokument. No, takva legitimacija se uglavnom dodjeljuje penzionisanim pripadnicima službe koji prema procjeni direktora zaslužuju da je dobiju.

No sada se postavljaju dva pitanja. Prvo, na osnovu čega je ovu iskaznicu zaslužio političar nekada kantonalni, a danas federalni političar iz SDA, a drugo – ko sve ima počasne legitimacije Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

Takođe, nakon ovog otkrića, sada je na rukovodstvu OSA i direktoru Almiru Džuvi da utvrdi ko sve ima počasnu legitimaciju, na osnovu čega i da li se to zloupotrebljava.

Počasna službena legitimacija kao pravo validni dokument ne postoji u BiH i njeno postojanje može služiti i za eventualne zloupotrebe različitih namjena.

Pročitajte još

Još nije poznato otkud Zildžiću počasna legitimacija i od kada je ima, ali se pretpostavlja da je dobio u mandatu bivšeg direktora Osmana Mehmedagića.

Generalni direktor je odgovoran za donošenje, pored ostalog, i pravilnika o službenim legitimacijama.

Podsjećamo, Zildžić je uhapšen pri ulasku u Srbiji na Graničnom prelazu Bajina Bašta. On je trenutno u pritvoru u Užicu.

Kako je potvrđeno iz izvora u SDA, njega je policija uhapsila prilikom pretresa automobila kojim je putovao, a u kojem se nalazilo vatreno oružje, odnosno pištolj, piše Klix.

Zildžić je za navedeni pištolj imao dozvolu, međutim, prema propisima ga nije mogao unijeti u susjednu Srbiju. On je, nezvanično, kazao da je zaboravio da mu je oružje u automobilu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije