Politika

"Zaboravnu" gradonačelnicu demantuju činjenice: Sarajevo pretrpano UVREDLJIVIM SPOMENICIMA

Sarajevo je prepuno obilježja i spomen-ploča kojima se cijeli srpski narod žigoše kao zločinački. U isto vrijeme, bošnjačke vlasti u tom gradu ne dozvoljavaju da se srpska stratišta obilježe na makar pristojan način.

Benjamina Karić
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Podsjećamo, američki ambasador u BiH, Majkl Marfi, nedavno je posjetio jamu Kazani kod Sarajeva, gdje je uz “blagoslov” sarajevskih vlasti podignuta spomen-ploča na kojoj nisu navedena imena počinilaca strašnog zločina nad Srbima u tom gradu. Marfi je, poslije odavanja počasti ubijenima, na Tviteru objavio da je spomen-obilježje na Kazanima “nepotpuno bez imena svih žrtava i jasnog, otvorenog priznanja počinilaca zločina”.

– Mušan Topalović Caco, komandant Desete brdske brigade Armije RBiH, naredio je ubistva na Kazanima. Radujem se danu kada će spomen-obilježje na Kazanima sadržavati i ovu činjenicu – poručio je Marfi.

Na konstatacije američkog diplomate brzo je reagovala aktuelna gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, navodeći da “ni na jednom spomeniku u Sarajevu ne piše ko je počinilac zločina”!?

Da li zbog nevjerovatnog neznanja ili čiste malicioznosti, gradonačelnica Sarajeva očigledno je zaboravila na brojne spomen-ploče i obilježja u tom gradu na kojima se svi Srbi nazivaju zločincima i agresorima.

Pročitajte još

Predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije, Milan Mandić, za Srpskainfo podsjeća da na samom ulazu u sarajevsku Vijećnicu i dalje stoji natpis da su Srbi “zločinci”.

– Skoro identične table, s identičnim sadržajem i kvalifikacijama, stoje na pijaci Markale, ulici Ferhadija u strogom centru grada, kao i na nekim drugim lokacijama u bošnjačkom dijelu Sarajeva. Na spomenicima u Sarajevu svi Srbi su predstavljeni kao zlikovci, ubice i agresori, a na spomen-obilježju na Kazanima, čije smo podizanje čekali skoro tri decenije, nisu navedena čak ni pojedinačna imena zlikovaca koji su tamo klali nevine ljude – kaže Mandić.

On nam otkriva i to da je s gradonačelnicom Sarajeva, kako tvrdi, odmah nakon otkrivanja spomen-obilježja na Kazanima, u novembru prošle godine, imao “prilično neprijatan razgovor”.

– Tada sam joj otvoreno rekao da onakvu spomen-ploču, bez krsta, bez imena svih ubijenih na tom mjestu, kao i imena počinilaca zločina, koja su svima poznata, slobodno može da nosi svojoj kući! Rekao sam joj i da onakvo obilježje ne priliči ni azilu za pse, a kamoli mjestu gdje su ubijani nevini srpski civili i građani Sarajeva. Ona je na sve to ostala nijema – tvrdi Mandić.

Broj ubijenih još nije utvrđen

Ukupan broj ubijenih sarajevskih Srba na Kazanima nije utvrđen do danas, a prema dosadašnjim potvrđenim podacima, iz jame Kazani izvučeni su posmrtni ostaci 29 ljudi. Ubistva sarajevskih Srba na toj lokaciji trajala su od ljeta 1992. do jeseni 1993. godine, a kao odgovorni za taj zločin imenovani su pripadnici Desete brdske brigade tzv. Armije RBiH, kojima je komandovao predratni sarajevski kriminalac Mušan Topalović Caco.

Spomen-obilježje na Kazanima podignuto je 14. novembra 2021, bez imena svih ubijenih, kao ni imena zločinaca.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu