Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZABRINJAVAJUĆA PROGNOZA Naučnici upozorili: Na Zemlji neće moći da živi ni MILIJARDU LJUDI

Svijet
Autor:

Foto: Vinod Panicker /Wikipedia

Čak i ako čovječanstvo smanji ispuštanje staklenih gasova, kao što je predviđeno Pariskim klimatskim sporazumom, sama planeta bi mogla omesti ljudske napore i zauvijek se pretvoriti u staklenu baštu, utvrdila je studija objavljena u ponedjeljak.

Uz takav scenario, prosječna temperatura na Zemlji mogla bi biti 4 ili 5 Celzijusevih stepeni viša u odnosu na predindustrijsko razdoblje, što bi bilo mnogo više nego što je zadato Pariskim sporazumom (najviše +2 stepena Celzijusa), navodi se u toj studiji časopisa “Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS), a prenosi “Jutarnji list“.

Emisije staklenih gasova već su prouzrokovale porast prosječne temperature na Zemlji za 1 stepen, povećavajući vjerovatnost i intenzitet ljetnjih vrućina, suše i olujnih nevremena.

Naučnici opisuju deset aspekata Zemljinog sistema koji su danas neutralni ili djeluju blagotvorno, ali bi u budućnosti mogli biti kobni, uzrokujući veća ispuštanja ugljenik dioksida i metana u atmosferu nego sve ljudske aktivnosti zajedno.

Radi se o procesima koji uključuju otapanje permafrosta, gubitak metanskih hidrata s dna okeana, potonuće slabijeg zemljinog i okeanskog ugljenika, gubitak arktičkog ljetnjeg morskog leda i smanjenje antarktičkog morskog leda i polarnih ledenih kapa.

Te su prekretnice povezane s temperaturama iznad kojih će oslobađanje tih gasova biti neminovno.

– Kada se dosegne kritična tačka, proces reakcija se samoodržava – ističe se u studiji u kojoj naučnici izražavaju zabrinutost da bi se Zemlja mogla približiti granici na kojoj će postati peć za sušenje.

Zagrijavanje za 3 stepena moglo bi na kraju značiti smrtnu presudu za 40 odsto amazonske prašume, navodi se u nedavnom istraživanju.

Požari koji nisu uključeni u taj model, mogli bi ubrzati to propadanje zbog koga u atmosferi mogu završiti milijarde tona CO2.

Svi ti mehanizmi su međusobno povezani, misle autori studije, i svaki može pokrenuti onaj drugi.

– Svi ti događaji zajedno mogli bi podstaknuti Zemljin sistem na nov način funkcionisanja – zaključio je Hans Joahim Šelnhuber, koautor studije i direktor Potsdamskog instituta za istraživanje klimatskih uticaja koji je ocijenio i da na Zemlji koja će biti toplija za 4 do 5 stepena neće moći živjeti više od milijarde ljudi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO