Svijet

PROMJENA OKOLNOSTI ZA LJUDE Merkel: Pandemija će i dalje izazivati vanredne situacije

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u subotu na pogoršanje humanitarne situacije širom svijeta navodeći da će pandemija korona virusa i globalno zagrijavanje vjerojatno izazvati daljnje vanredne situacije.

PROMJENA OKOLNOSTI ZA LJUDE Merkel: Pandemija će i dalje izazivati vanredne situacije
FOTO: JOHN THYS / POOL / EPA

Moramo pretpostaviti da će pandemija i klimatske promjene izmijeniti okolnosti za mnoge ljude širom svijeta. Kao zemlja, važno je brzo mobilizovati humanitarnu pomoć – izjavila je Merkel.

Merkel je navela kao primjer operacije Bundesvera i rad savezne agencije za tehničku pomoć u Libanonu nakon eksplozije u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo 178 ljudi, a povrijeđeno najmanje 6.000, prenosi Klix.

– Eksplozija je pokazala kako se kriza može strahovito brzo razviti – rekla je Merkel.

Osvrćući se na Svjetski dan humanitarne pomoći 19. avgusta, Merkel je naglasila važnost zaštite radnika koji pružaju pomoć.

– Nažalost više puta smo vidjeli kako su oni meta napada i kako ih se sprečava da obavljaju svoj važan posao. Trebalo bi im pružiti zaštitu koja im pripada po međunarodnom pravu. Ljudi u zemljama u kojima je država slaba ili se vodi oružani sukob, često su bez zaštite kad ih pogodi kriza. To je razlog zbog kojega su često potrebna politička rješenja jer humanitarna pomoć može samo kratkoročno pomoći – kazala je ona.