Banjaluka

Zabrinjavajući rezultati sistematskih pregleda budućih prvačića: Sve više djece kreće u školu sa GOVORNIM MANAMA

U Domu zdravlja Banjaluka je pred polazak u prvi razred osnovne škole pregledano  1.073 djece, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Zabrinjavajući rezultati sistematskih pregleda budućih prvačića: Sve više djece kreće u školu sa GOVORNIM MANAMA

Sistematski pregledi su pokazali da prednjače govorne mane koje su ustanovljene kod  18,45 odsto pregledanih mališana, zatim deformiteti stopala (14,06 odsto), smetnje vida (11,83 odsto), gojaznost (9,97 odsto), nepotpun imunizacioni status (9,59 odsto), loše tjelesno držanje (9,13 odsto), nepravilan kičmeni stub (8,94 odsto), deformisan grudni koš (3,72 odsto), smetnje sluha (2,73 odsto), usporen psihički razvoj (2,32 odsto), nedovoljna tjelesna uhranjenost (1,86 odsto) te nizak rast (0,18 odsto).

– Analizirajući navedeno zapaža se veći broj djece sa smetnjama vida, gojazne djece, kao i značajan broj djece sa govornim manama i usporenim psihičkim razvojem. Broj deformiteta vezanih za koštani sistem uglavnom se u posljednje vrijeme kreće oko navedenih vrijednosti – objasnili su u Domu zdravlja.

Rekli su da su sve ustanovljene nepravilnosti usko povezane sa novim trendovima u načinu života.

Napomenuli su da su završeni i sistematski pregledi u Službi za stomatološku zdravstvenu zaštitu gdje je pregledano ukupno 682 djece.

Od ukupnog broja djece, njih 364 (53,3 odsto) je išlo u vrtić, dok 249 (46,7 odsto) mališana nije pohađalo vrtić.

– Broj oboljelih zuba po djetetu)kod djece koja su išla u vrtić iznosi 2,20, a kod djece koja nisu išla u vrtić iznosi iznosi 2,90. Samo 14,36% pregledane djece ima zdravu mliječnu dentaciju. Ovi podaci pokazuju da preventivne aktivnosti koje provodimo po vrtićima daju određene rezultate, međutim, mali procenat djece sa zdravom mliječnom dentacijom ukazuje da i trudnice trebaju biti uključene u preglede prevencije – precizirali su u Domu zdravlja.

Prihvati notifikacije