Banjaluka

"Zabrinuti smo zbog narušavanja izgleda grada" Branislav Čerek odgovorio Gradskom odboru PDP i prokomentarisao regulacioni plan u Banjaluci

Predsjednik odbora Narodnog fronta Banjaluka, Branislav Čerek izjavio je da je Gradski odbor PDP izdao saopštenje u kojem bez ikakvih argumenata odgovaraju na saopštenje Gradskog odbora Narodnog fronta.

Branislav Čerek
FOTO: NARODNI FRONT

Kako je naglasio Branislav Čerek, oni su u saopštenju izrazili svoju zabrinutost zbog narušavanja izgleda Banjaluke i njene dehumanizacije i betonizacije koja se odvija putem izmjena regulacionih planova.

-Slobodno možemo reći, izrazili smo svoju zabrinutost zbog toga što se interesi građana Banjaluke podređuju interesima investitora-tajkuna –  izjavio je.

Čerek kaže da su u jučerašnjem saopštenju Narodnog fronta naveli taksativno kojim izmjenama regulacionih planova se pred kraj mandata aktuelnog gradonačelnika žele obezbijediti atraktivne lokacije za gradnju nebodera umjesto obrazovnih ustanova i zelenih površina.

– Pomenimo samo neke od primjera na koje već mjesecima upozoravamo: na mjestu kuće Bukinca koja je srušena iako je bila na listi zaštićenih objekata, imaćemo Prointerov neboder od 15 spratova; na mjestu Stare autobuske stanice koju je Stanivuković „branio tijelima“ niknuće takođe zgrada visoke spratnosti; u Boriku kod „Plave pijace“ planiraju se dvije zgrade od 14 i 15 spratova; kod „Fruktone“ izmjenama regulacionih planova predviđeno je 6 lamela spratnosti između 8 i 10 spratova; izmjena „Aleja-Centar“ umjesto objekta obrazovne institucije (škola ili vrtić) predviđen je stambeni kompleks takođe visoke spratnosti – podsjetio je Čerek.

On dodaje tvrdnje Narodnog fronta o izmjenama regulacionih planova svakim danom potkrepljuju građani mnogobrojnih naselja koji su digli glas protiv betonizacije Banjaluke, okupljajući se i pripremajući peticije protivljenja.

Osvrćući se na današnje saopštenje Gradskog odbora PDP, Čerek tvrdi da nije pročitao nijedan kontra-argument na jučerašnje tvrdnje Narodnog fronta. Naprotiv, iz njega se jedino moglo iščitati da ta saopštenja zapravo pišu predstavnici tajkuna zaposleni u Gradskoj upravi, iako je Stanivuković u Gradsku upravu zaposlio značajan broj portparola i ljudi zaduženih za odnose sa javnošću, te mu predlaže da buduća saopštenja napiše neko iole pismen.

– Ovim putem još jednom želimo da skrenemo pažnju da gradska administracija ovim vidom izmjena regulacionih planova i odgađanjem izrade urbnističkog plana nastoji da u potpunosti uništi kvalitet i standard urbanog življenja u centralnim područjima Banjaluke, a sve u cilju namještanja profita investitorima. Poslije svih ovih volšebnih aktivnosti Gradske uprave, Narodni front poziva Skupštinu grada da  usvoji moratorijum na dalje izmjene regulacionih planova do donošenja urbanističkog plana kao strateškog planskog dokumenta koji će definisati osnovne pravce razvoja urbanog područja grada. Takođe, građanima koji najavljuju proteste i potpisuju peticije protiv betonizacije i dehumanizacije Banjaluke iskazaćemo svoju punu podršku u ovim aktivnostima – naveo je Čerek.

Pročitajte još

 – Što se tiče pitanja iz Gradskog odbora PDP o finansiranju Narodnog fronta, uputio bih ih na sajt Centralne izborne komisije gdje se nalaze svi Zakonom predviđeni finansijski izvještaji, a u istoj instituciji mogu da se upute i da je prijava za izbore Narodnog fronta prošla bez ijedne greške, te da će Narodni front na izborima imati liste u 46 opština širom Republike Srpske, kao i najmanje 6 kandidata za načelnike i gradonačelnike, uključujući i Banjaluku. I na kraju, po ko zna koji put, pitam gradonačelnika da javnosti odgovori na pitanje koliko je zaposlenih u Gradskoj upravi, što preko konkursa, što mimo njih, ili da nas bar uputi na adresu na kojoj bismo našli taj podatak – zaključuje Branislav Čerek.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu