Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Zabrinuti zbog najave SASLUŠANJA: “Vjerujemo da Tužilaštvo BiH poznaje PRAVA NOVINARA”

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Upravni odbor Udruženja BH novinari izrazio je zabrinutost zbog najave Tužilaštva BiH da će saslušavati “osobe koje putem medija daju negativne poruke o radu pravosuđa sa ciljem destabilizacije pravosudnog sistema”.

U današnjem saopštenju iz Tužilaštva BiH je poručeno kako su formirali poseban predmet, te da će “sa dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom” ispitati osobe koje su povezane sa slučajem “navodnog primanja i davanja dara” u okviru kojeg su iskaze već dali Marko Pandža, radnik agencije SIPA, Nermin Alešević, biznismen, i Milan Tegeltija, predsjednik VSTV.

– Članovi UO BH novinara duboko vjeruju kako se iza ovog saopštenja ne krije namjera Tužilaštva BiH da privodi i isljeđuje novinare i urednike čiji su mediji objavili sporni video snimak iz takozvane afere “Potkivanje”. Vjerujemo da Tužilaštvo BiH poznaje medijske slobode i prava novinara na način kako su ona regulisana domaćim i međunarodnim zakonima i propisima, i da neće posezati za pravosudnim pritiskom na medijske profesionalce na način kako se to desilo u aprilu i martu ove godine, kada su glavni tužilac Gordana Tadić i jedan broj postupajućih tužilaca na nedozvoljen način pokušali prisiliti novinare portala Žurnal na otkrivanje izvora informacija i, protivno Krivičnom zakonu BiH, prisiliti ih na kršenje profesionalne tajne – stoji u saopštenju.

UO BH novinara “ponovo i rezolutno” zahtijeva od Tužilaštva BiH poštivanje prava novinara na slobodu izražavanja, slobodu kritike nosilaca pravosudnih funkcija, korištenje neimenovanih izvora i čuvanje profesionalne tajne, uključujući i sva druga ljudska prava novinara zaštićena postojećim zakonima u BiH i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

BH novinari su podsjetili nosice pravosudnih funkcija u BiH da su dužni poštovati medijske slobode i prava novinara, “što ne isključuje mogućnost njihovog reagovanja na neprofesionalno postupanje novinara ili netačno izvještavanje medija”.

– Takva reagovanja se moraju svesti u legitimne postupke definisane kodeksom novinarske etike i zakonskim odredbama, a koji uključuju: ispravku krivog navoda, podnošenje žalbi regulatornom i samoregulatornom tijelu u BiH ili tužbe za klevetu i rušenje ugleda i časti nosialca pravosudnih funkcija – saopšteno je iz Udruženja.

Svaka drugačija reakcija iz Tužilaštva BiH ili drugih pravosudnih institucija, dodaju, za nas će predstavljati nedopušteno kriminalizovanje novinara i medija, kao i javno demonstriranje institucionalne i pravosudne sile nad medijskim slobodama u BiH, preduzetih s namjerom ograničavanja prava novinara na slobodu izražavanja.

– Ukoliko se to desi, BH novinari će pokrenuti sve raspoložive domaće i međunarodne mehanizme zaštite slobode medija i individualnih prava novinara u BiH – zaključeno je u saopštenju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO