Biznis

ZABRINUTOST ZBOG NOVIH SOJEVA KORONE MMF snizio prognozu globalnog rasta za 0,5 odsto na 4,4 procenta

Međunarodni monetarni fond je snizio prognozu globalnog rasta za 2022. godinu za pola procentnog poena na 4,4 odsto, u odnosu na oktobarsku projekciju, saopštila je danas glavna ekonomistkinja MMF Gita Gopinat na predstavljanju ažuriranog, januarskog izvještaja "Svetski eknomski izgledi".

ZABRINUTOST ZBOG NOVIH SOJEVA KORONE MMF snizio prognozu globalnog rasta za 0,5 odsto na 4,4 procenta
FOTO: SHAWN THEW

Gopinat je na video konferenciji, koju je pratila i agencija Tanjug, rekla da svjetska ekonomija ulazi u 2022. sa slabije pozicije nego što se ranije predviđalo zbog širenja novog omikron soja kovida, obnovljenih mjera ograničenja, rasta cijena energije i poremećaja u snabdevanju, koji su rezultirali skokom inflacije iznad očekivnja, posebno u SAD i mnogim tržištima u usponu i zemljama u razvoju.

Prema njenim riječima, MMF predviđa da će globalni rast u 2023. godini iznositi 3,8 odsto, i mada je ova projekcija za 0,2 procentna poena viša nego u prethodnoj prognozi, ona se u velikoj mjeri zasniva na pretpostavljenom mehaničkom oporavaku aktivnosti nakon što se aktuelni zastoji prevaziđu u drugoj polovini 2022.

Pročitajte još

Fond je u novom izvještaju dao prognoze rasta za vodeće svjetske ekonomije i regione, a ne za sve zemlje članice pojedinačno.

Procjena privrednog rasta SAD-a za 2022. godinu je revidirana naniže za 1,2 procentna poena (pp) u odnosu na oktobarsku prognozu, na 4,0 odsto.

Takođe su smanjene projekcije ekonomske ekspanzije za 2022. za evrozonu na 3,9 odsto (-0,4 pp), za Njemačku na 3,8 procenata (-0,8 pp), za Kinu na 4,8 odsto (-0,8 pp), dok se Rusiji predviđa rast od 2,8 posto, za 0,1 procentni poen niži u odnosu na prognozu iz oktobarskog izvještaja.

MMF očekuje da će povećana inflacija trajati duže nego što se procjenjivalo jesenas, uz nastavak poremećaja u lancu snabdijevanja i visoke cijene energije tokom godine, te da bi trebalo da počne postepeno da se spušta kako se bude smanjivala neuravnoteženost između ponude i potražnje.

Kao rizike za globalnI rast, MMF vidi moguću pojavu novih sojeva kovida, koji bi mogli da produže pandemiju i izazovu nove ekonomske poremećaje, zatim volatilnost cijena energije, i povećanje kamata u razvijenim ekonomijama, što bi moglo da utiče na finansijsku stabilnost zemalja u razvoju, na tokove kapitala, valute i fiskalne pozicije, naročito onih privreda čiji su dugovi porasli tokom posljednje dvije godine.

Pored toga, Fond je među globalne rizike uvrstio i geopolitičke tenzije, te aktuelnu vanrednu klimatsku situaciju koja povećava vjerovatnoću velikih prirodnih katastrofa.

Prihvati notifikacije