Biznis

ZADNJIH SEDAM DANA Cijena nafte u svijetu rasla i preko 10 posto

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice snažno su porasle nakon 14 dana pada, a neki analitičari očekuju veću potražnju do kraja godine.

ZADNJIH SEDAM DANA Cijena nafte u svijetu rasla i preko 10 posto
FOTO: VESNA LALIĆ/RAS SRBIJA

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je zaprijetila oštrim mjerama protiv članica koje ne poštuju sporazum o ograničavanju proizvodnje.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je porasla 8,3 posto, na 43,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel rastao 10,1 posto, na 41,11 dolara.

Snažan rast cijena uslijedio je nakon što su u četvrtak Organizacija zemalja izvoznica nafte i njezini saveznici poručili da će preduzeti oštre mjere protiv onih članica tog kartela koje ne poštuju sporazum o ograničavanju proizvodnje.

Prema sporazumu koji je fokusiran na podršku cijenama nafte i prilagođavanje ponude smanjenoj potražnji u doba korona-krize, OPEC+ trebao bi do kraja godine smanjivati proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno, piše Klix.

Oni koji se toga ne pridržavaju biće sankcionisani, kazao je ministar energetike Saudijske Arabije na sastanku odbora OPEC-a i saveznika. Rijad je poručio i da će se održati vanredni sastanak u oktobru budu li cijene nafte padale uporedo s potražnjom, zbog drugog vala pandemije korona virusa.

– Savez je pokazao snagu i uvjerio tržište da će preduzeti i dalje mjere, ako će trebati disciplinirati neke članice i uravnotežiti tržište – rekao je Bjornar Tonhaugen, direktor u kompaniji Ristad Enerdži piše CNBC.