Politika

"Zahtijevamo da počinioci budu privedeni" Kancelarija za KiM ocijenila da je napad na dječake posljedica političke mržnje

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocijenila je danas da je napad dvojice Albanaca na petoricu srpskih mladića u Lapljem selu kod Gračanice direktna posljedica "politike mržnje koju svakodnevno generiše Priština" i zatražila reakciju međunarodne zajednice.

Policajac na putu
FOTO: RINGIER

Kancelarija ukazuje na to da “ovakvoj šovinističkoj, ekstremističkoj politici Prištine koja eskalira svakoga dana i generiše opasne etničke incidente prema svemu srpskom”, međunarodna zajednica mora da stane na put, uz jasnu osudu i reakciju na sinoćnji napad.

Zahtijevamo da počinioci ovog gnusnog incidenta budu privedeni, uz pritisak na Prištinu da prekine sa politikom nekažnjavanja, jer ona samo dodatno stimuliše izgrednike – ističe se u saopštenju.

U saopštenju Kancelarije se ističe da je “mučki napad”, uz prijetnje i provokacije po etničkoj osnovi koji se dogodio sinoć ispred Srednjoškolskog centra, unio ogromnu zabrinutost i strah u srpsku zajednicu koja živi u Gračanici i na centralnom Kosovu i Metohiji, jer se roditelji sa pravom pitaju kako smiju djecu da puste bez pratnje napolje, piše Blic.

Pročitajte još

Navodi se da se “na meti ekstremista našla srpska omladina” i da oni tek pukom srećom nisu povrijeđeni u incidentu, u kojem su Albanci na njih potezali noževe “sa očiglednom namjerom da budu i upotrebljeni”.

Naglašava se da su sve češće na meti ekstremnih Albanaca srpska djeca “koja nemaju prava na mirno i bezbrižno odrastanje samo zato što nose srpsko ime i prezime”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije