Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZAHTJEV AUTO-ŠKOLA Što prije usvojiti minimalnu cijenu obuke

Regioni
Autor:

Foto: RAS Srbija

Članovi Udruženja auto-škola regije Bijeljina uputili su apel nadležnim institucijama da što hitnije usvoje minimalnu cijenu obuke za vozače, kako bi se uveo red u ovu oblast.

Cijenu auto-obuke diktira slobodno tržište, iako je Zakonom o bezbjednosti saobraćaja iz 2007. propisana minimalna cijena od 20 KM po času.

Cijena obuke za B kategoriju u Bijeljini je od 700 do 850 maraka. Predsjednik Udruženja auto-škola regije Bijeljina Milenko Purić navodi da nije teško izračunati koliki je minimalni iznos cijene po času obuke.

– Cijena obuke se ne može odrediti na osnovu anketa po ulici. Auto-škole imaju svoje troškove, postoje uslovi koje moraju da ispunjavaju i ima pravilnik o radu kojim se propisuje koliko auto-škola može da obuči kandidata u toku dana, sedmice i mjeseca. Kad saberemo sve te troškove i zaradu od kandidata, dobili bi vrlo lako minimalnu cijenu – kaže Purić.

Prema nacrtu pomenutog pravilnika, predložena cijena časa vožnje za B kategoriju iznosi 30,5 KM. Iako je Nacrtom novog pravilnika, na čije se usvajanje čeka, predviđeno povećanje minimalne cijene časa obuke, što znači i poskupljenje auto-obuke, na toj razlici auto-škole neće značajno profitirati, ako se uzmu u obzir svi troškovi poslovanja, tvrdi i Aleksandar Savić iz Udruženja auto-škola regije Bijeljina „Stop“.

– Registrovane auto-škole plaćaju PDV, dažbine, poreze, ispunjavaju sve uslove, standarde i pružaju najbolju obuku, te cijena mora da nam obezbijedi isplativost ove usluge. Cijena zato ne bi smjela da bude niža od 20 KM, jer samo tako škola može da posluje pozitivno – kaže Savić.

Dodaje i da kad auto-škole imaju posla, to znači i  veći priliv novca u državni budžet, tako da ni ovaj aspekt ne bi smio da bude zanemaren.

Znatan broj auto-škola radi ispod propisane cijene, pa se sasvim opravdano sumnja u kvalitet obuke u ovim auto-školama, upozoravaju članovi Udruženja auto-škola “Stop”.

Svetlana Vuković iz ovog udruženja podsjeća da su u Bijeljini registrovane 23 auto-škole, te da je većina njihovih vlasnika saglasna da se formira minimalna cijena obuke.

– Pojedine auto-škole smanjuju cijene obuke budućih vozača i tako dovode u pitanje rad ostalih auto-škola, a neadekvatnom i nestručnom obukom ugrožavaju bezbjednost učesnika u saobraćaju. Kako bi se obezbijedila rentabilnost u poslovanju registrovanih auto-škola, zadržao kvalitet obuke kandidata i time smanjio broj saobraćajnih nezgoda, mora se stati tome u kraj – kaže Vukovićeva.

Od 350 do 800 KM

Budući vozači  obuku “B” kategorije u prosjeku plaćaju oko 800 KM,  “A” kategorije’ 350 maraka, a “C” kategorije” 500 maraka.

Osim niže cijene obuke, Udruženje se suočava i drugim problemima, poput registracije auto-škola na lica koja se uopšte ne bave obukom vozača, ali i sve više vozača koji ne poštuju saobraćajne propise kada saobraćaju vozila auto-škole, odnosno budući vozači.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO