Gradovi

ZAHUKTALA SE KAMPANJA U DUBICI I vlast i opozicija uvjereni u pobjedu

Stanovnici male, ali u političkom smislu značajne opštine Kozarska Dubica na izborima će birati načelnika između dva kandidata, Radenka Reljića (SNSD) kojeg podržava DNS i Pere Karana, člana PDP-a, zajedničkog kandidata sa SDS-om.

ZAHUKTALA SE KAMPANJA U DUBICI I vlast i opozicija uvjereni u pobjedu
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Da bi pokazali koliko je za njihove partije ovo pitanje važno i podržali svoje kandidate za najuticajniju lokalnu funkciju, pokazali su lideri vladajućih i opozicionih partija.

SNSD spreman za novi mandat

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da očekuje da sve političke partije iz koalicije na vlasti stanu zajedno i podrže Reljića. Dodik je podsjetio da Dubica ima naslijeđene probleme sa budžetom i ogromnim dugovima iz ranijeg perioda, ali da će uspjeti da saniraju finansije i da će Reljić na izborima ponovo dobiti priliku da iznese programe ekonomskog oporavka i napretka.

– SNSD je veoma odlučan da pobijedi na izborima u Kozarskoj Dubici. Ova opština će i u naredne četiri godine imati istog načelnika, Radenka Reljića – istakao je Dodik.

Jovica Šuman, predsednik OO SNSD-a Kozarska Dubica kaže da ovaj opštinski odbor ima maksimalnu podršku predsjednika Milorada Dodika i da su spremni za novu i uverljivu izbornu pobjedu u Kozarskoj Dubici. Reljiću u prilog ide i koalicioni sporazum o regulisanju međusobnih odnosa u periodu predizborne kampanje, formiranja i vršenja lokalne vlasti u narednom četvorogodišnjem periodu.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Ugovor o tome potpisali su Jovica Šuman (SNSD) i Darko Banjac, predsjednik OO DNS-a. Sporazum podrazumijeva podršku kandidatu SNSD-a Radenku Reljiću za načelnika opštine na izborima, te koaliciono djelovanje ove dvije stranke u lokalnom parlamentu, što predstavlja korak dalje u njihovim odnosima. Predsjednik Opštinskog odbora DNS-a Darko Banjac podsjeća da je, na osnovu odluke opštinskog odbora DNS-a u Kozarskoj Dubici, ova stranka po drugi put dala podršku SNSD-ovom kandidatu za načelnika opštine.

– Saradnja ove dve najjače partije u Kozarskoj Dubici ima za cilj političku stabilnost i realizaciju većeg broja projekata. Takođe je za nas veoma važna stabilna skupštinska većina – rekao je Banjac.

PDP i SDS daju dobrog domaćina

Opozicione partije PDP i SDS su početkom avgusta potpisale koalicioni sporazum o učešću na predstojećim lokalnim izborima kojim je definisan zajednički kandidat za načelnika. To je Pero Karan, član Partije demokratskog progresa.

Osim Perice Bundala, predsjednika dubičkog PDP-a i Ozrena Bursaća, predsjednika lokalnog SDS-a, podrška je stigla od Branislava Borenovića i Mirka Šarovića, te drugih najviših zvaničnika dvije stranke.

Karan kaže da je odlučan prihvatiti odgovornost za važne zadatke iz načelničke nadležnosti.

– Upućen sam u probleme sa kojima se susreću borci, penzioneri, poljoprivrednici, investitori i omladina. Resursa još uvek ima, stanje nije bezizlazno, ali treba biti odgovoran i u potpunosti posvećen poslu odnosno interesima građana i ove sredine – rekao je Karan.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a smatra da je Karanovo kandidovanje “odličan izbor i da zajedničkim snagama PDP i SDS mogu obezbijediti neophodne promjene u Kozarskoj Dubici”.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je u Kozarskoj Dubici da je zajednički cilj PDP-a i SDS-a da ovoj potkozarskoj opštini vrate nekadašnji sjaj.

– Promovišemo dobrog čovjeka, domaćina i vrijednog Dubičanina koji će ovu opštinu povesti u promjene. Pero Karan zna šta je potrebno uraditi u svom gradu nakon nekoliko mandata stagnacije i bez većih investicija. On ima rješenje da zaustavi odlazak odavde i omogući bolji život – izjavio je Borenović.

Stanovništvo Dubice nestaje

Predsjednik OO PDP u Kozarskoj Dubici Perica Bundalo rekao je da Kozarska Dubica, jedan od najljepših gradova u Republici Srpskoj i BiH, u posljednjih desetak godina rapidno propada i nestaje.

– Činjenica je da sada u opštini nema više od 15.000 stanovnika. To je manje nego 1945. godine, nakon Drugog svjetskog rata kada je cijelo područje opustošeno i poharano, poslije kataklizme koju je ovaj kraj doživio – rekao je Bundalo.