Politika

"ZAHVALJUJUĆI NJIMA ŽIVIMO SLOBODNO" U Bijeljini obilježen Dan VRS, odata počast poginulima

Svečanim defileom od bijeljinske kasarne “Vojvoda Stepa Stepanović”, do centralnog gradskog Trga, dočekom ratnih zastava i parastosom poginulim borcima, koji je služio episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, uz sasluženje osam vladika SPC, Boračka organizacija grada Bijeljina obilježila je Dan VRS, semberskih ratnih jedinica i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

"ZAHVALJUJUĆI NJIMA ŽIVIMO SLOBODNO" U Bijeljini obilježen Dan VRS, odata počast poginulima
FOTO: SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Tokom odbrambeno-otadžbinskog rata sa bijeljinskog područja poginulo je oko hiljadu boraca.

Pukovnik Roberto Gašić, komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH podsjetio je da je više od 23.000 vojnika, podoficira i oficira dalo živote za RS.

Moramo se sjećati svih naših poginulih zahvaljujući kojima danas živimo slobodno – kaže Gašić.

Foto: Slađa R. Mrkonjić/RAS Srbija
Foto: Slađa R. Mrkonjić/RAS Srbija

Predsjednik Boračke organizacije Grada Bijeljina Miodrag Stevanović sa sjetom se prisjeća svih onih koji su ugradili živote u temelje RS.

– Nas ne bilo da nije bilo njih i njihove žrtve. Republika Srpska danas je to što jeste zahvaljujući upravo onima koji su 1992. godine hrabro stali na branik naše otadžbine – rekao je Stevanović.

I gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić podsjetio je da je u odbrani ovih prostora učestvovalo tri brigade i 16 ratnih jedinica.

– Nismo željeli rat, bili smo prinuđeni da se branimo kako bi opstali na ovim prostorima. Borimo se da se ratovi nikada ne ponove, ali ne smijemo zaboraviti one koji su dali živote da bi mi na ovim prostorima živjeli u slobodi -rekao je Mićić.

Poručnik Zoran Zarić, pripadnik Specijalne brigade Garde Panteri s ponosom se sjeća ratnog puta jedinice i svojih saboraca.

– Republika Srpska je trajna kategorija. Niko je ne smije osporiti. Borićemo za nju i njenu budućnost, kao što smo se borili u ratu, tako ćemo i u miru – rekao je Zarić.

U okviru obilježavanja Dana VRS i svih semberskih ratnih jedinica, organizovana je i posjeta Spomen-sobi poginulim borcima u Muzeju Semberije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu