Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Zajednički projekat Grada i stanara: Ponovo biraju izvođača za obnovu starih fasada

Banjaluka
Autor:

Foto Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Raspisan je novi tender za izbor izvođača koji će sanirati oronule fasade na šest stambenih zgrada u Banjaluci.

Projekat je vrijedan oko 220.000 KM, a radove će zajedno finansirati Grad i zajednice etažnih vlasnika koje su izabrane putem javnog poziva.

Projektom sanacije fasada i, ujedno, „utopljavanja“ zgrada obuhvaćene su zajednice etažnih vlasnika: Braće Pantića broj 7, Jug Bogdana 4, Knežopoljska 1, Skendera Kulenovića 14. i 16, Vaclava Havlika Vene 4 i Duška Koščice 1.

Kako su precizirali iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, morao je biti raspisan novi javni poziv za izbor izvođača, jer je tender iz decembra prošle godine propao.

– Izabrani ponuđač nakon obostranog potpisivanja ugovora, nije blagovremeno dostavio bankarsku garanciju za dobro izvršenje ugovora – pojasnili su iz ovog odjeljenja.

Kako su naveli, osim na uređenju vanjskog izgleda zgrada, projekat obnove fasada podrazumijeva i poboljšanje toplotne izolacije objekata.

U ovom projektu, ZEV-ovi su partneri sa Gradskom upravom kako bi se zajedničkim ulaganjem došlo do ljepšeg izgleda grada i postigao veći stepen energetske efikasnosti.

Na javni poziv za izbor zajednica etažnih vlasnika za sufinansiranje sanacije fasada, lane su konkurisala 23 ZEV-a. Stanari mahom kažu da su se na ovaj poziv prijavili kako bi obezbijedili ostatak potrebnog novca za sanaciju fasade i tako riješili dugogodišnji problem.

Zajedničkom investicijom stanara i Grada, prošle godine obnovljene su fasade na stambenim zgradama u Bana dr Todora Lazarevića 3, 5 i 7, Aleji Svetog Save 4, 8 i 12, u Ulici Vojvode Radomira Putnika 1 i u Ulici kralja Petra II Karađorđevića.

Pored ovih radova, Grad iz budžeta sufinansira i popravku starih liftova u zgradama u iznosu od oko 60 odsto. Lane su na konkursu odabrane tri zjednice etažnih vlasnika u Bulevaru cara Dušana na brojevima 13 i 15 i Beogradskoj 15.

Zamjena rasvjete

Grad je ove godine prvi put uputio i javni poziv zajednicama etažnih vlasnika stambenih i stambeno-poslovnih zgrada za sufinansiranje zamene stare rasvjete niskoenergetskom rasvetom.

Cilj akcije je pružanje pomoći građanima i sufinansiranje troškova zamjene postojeće rasvjete u zajedničkim dijelovima zgrade, stepenište, hodnici, podrum, tavan, prostorije za sastanak etažnih vlasnika.

Iz budžeta je za ovu namjenu obezbijeđeno 68.000 KM, dok bi ZEV-ovi trebalo da učestvuju sa 20 odsto od ukupne vrijednosti investicije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO