Društvo

"Zajedno sa Srbijom da radimo" Šulić ističe da je za projekte prekogranične saradnje planirano 15 MILIONA EVRA

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je danas u Banjaluci da je planirano da sa 15 miliona evra budu finansirani projekti prekogranične saradnje između Srbije i BiH iz granta IPA tri fondova EU.

"Zajedno sa Srbijom da radimo" Šulić ističe da je za projekte prekogranične saradnje planirano 15 MILIONA EVRA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako je naglasio, potrebno je da ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, ministar ekologije i turizma FBiH Nasiha Pozder i on naprave određeni skrining naših lokalnih zajednica koje bi mogle aplicirati za ovaj projekat i da zajedno sa Srbijom radimo na ovom projektu.

On je podsjetio da BiH ima pristup IPA tri fondovima, te prekograničnu saradnju sa Srbijom.

– Integrisani granični prelazi koje iniciramo sa Srbijom i Crnom Gorom značiće lakši prelazak ljudi preko granice, a to će omogućiti još veći broj dolazaka turista u Srpsku i FBiH – istakao je Šulić.

On je rekao da se na balkanskom nivou nastoji osvojiti tržište dalekih zemalja Južne Amerike, Kine, Japana jer njihovi turisti dolaze u Evropu na više od 14 dana.

– Želimo da napravimo zajedničku ponudu Republika Srpska, Srbija, Crna Gora, FBiH i Hrvatska da zajednički pristupimo tom tržištu, da svako od njih odredi za turiste određena mjesta i lokacije koje će posjetiti – pojasnio je Šulić.

Ministar ekologije i turizma FBiH Nasiha Pozder rekla je novinarima da sa ministrom Šulićem često razgovara o zajedničkim ulaganjima u oblasti turizma.

Pročitajte još

– Svako od nas sa svoje strane zalaže se da otvori svoja vrata privatnicima ulagačima i da pokažemo da smo raspoloženi za unapređenje turizma. Radujemo se da predstojeća turistička sezona bude jednako uspješna kao i prethodna – istakla je Pozderova.

Pozderova je navela da je sa Šulićem razgovarala i o nekim projektima koji će biti delegirani prema evropskim fondovima i prekograničnoj saradnji, stajanju u kraj sivoj ekonomiji u turizmu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije