Politika

Zaključci Predsjedništva PDP: Za 15 dana prijedlog za gradonačelnika Banjaluke

Predsjedništvo PDP smatra da aktuelna vlast u Republici Srpskoj i na nivou zajedničkih institucija BiH ništa ne čini za napredak društva i ostvarivanje boljih uslova života građana.

Zaključci Predsjedništva PDP: Za 15 dana prijedlog za gradonačelnika Banjaluke
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ovo je jedan od zaključaka koji su usvojeni na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva PDP u Banjaluci, što je saopšteno iz te stranke.

Evidentan je zastoj u reformama, rast javnog duga, rasprodaja javnih resursa, kontinuirani rast korupcije, zastoj u EU integracijama. Za sve ovo isključivu odgovornost nose vlasti u Republici Srpskoj i BiH

Predsjedništvo PDP takođe traži od nosioca vlasti da što hitnije pristupe izmjenama Izbornog zakona BiH, u smislu uvođenja skeniranja glasačkih listića, otiska prsta i elektronske identifikacije svakog glasača, odnosno novih tehnologija kojima bi se omogućili fer i pošteni izbori i što bi se primjenilo već na lokalnim izborima ove godine i to na svakom biračkom mjestu.

PDP je izričito protiv iskopavanja litijuma na Majevici i uopšte u Republici Srpskoj, zaključak je Predsjedništva PDP. PDP nije, niti će biti za bilo kakvu inicijativu koja može negativno uticati na zdravlje i životni prostor, za bilo šta što ugrožava opstanak ljudi na ovim prostorima – navodi se u saopštenju.

Takođe, Predsjedništvo PDP smatra da je borba protiv korupcije jedan od najvažnijih prioriteta u Republici Srpskoj i BiH. U borbi protiv korupcije moraju učestvovati svi relevantni pojedinci i institucije, posebno pravosudne. Više nego zabrinjavajuća je činjenica da je Bosna i Hercegovina po indeksu percepcije korupcije na prvom mjestu u ovom dijelu svijeta.

Predsjedništvo PDP poziva Vladu Republike Srpske da konačno objavi sve troškove jednog od najvećih sportskih događaja u istoriji Republike Srpske, Srpska open, i smatra da transparentnost trošenja javnog novca mora biti izričita obaveza svake vlasti – navodi se u saopštenju.

Takođe, PDP snažno podržava inicijativu da se kockarnicama i kladionicama zabrani rad u krugu od 500 metara od škola na području grada Banjaluke, te očekuje donošenje adekvatnih odluka u Skupštini grada Banjaluka, ali dalje i u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Predsjedništvo PDP iskazuje zahvalnost na podršci koju dobija od građana Republike Srpske, posebno Banjaluke, već nekoliko izbornih ciklusa za redom, te ni u kojem slučaju to povjerenje neće dovesti u pitanje, niti ga iznevjeriti na bilo koji način. U potpunosti razumijemo želju građana da se nastavi naša politika snažnog protivljenja korupciji, nepotizmu i bahatosti SNSD vlasti, njihovom urušavanju institucija, kao i na jasnim rješenjima koje je PDP ponudio u svojim programsko-političkim dokumentima – poručuju iz PDP.

Pročitajte još

Upravo na ovim platformama, kako se dodaje, PDP će nastupiti na narednim lokalnim izborima i imenovati svoje kandidate za odborničke liste, ali i za gradonačelnike i načelnike za koje očekuju da će dobiti snažnu podršku građana kao i političkih subjekata, pojedinaca i drugih predstavnika opozicije.

– Predsjedništvo PDP smatra da proces priprema za lokalne izbore ide očekivanom dinamikom i zadužuje predsjednike Regionalnih odbora da, u saradnji sa gradskim/opštinskim odborima, do kraja aprila mjeseca pripreme prijedloge kandidata za načelnike, gradonačelnike i odborničke liste. Predsjedništvo posebno zadužuje rukovodstvo partije, predsjednika, počasnog predsjednika i četiri potpredsjednika partije iz Banjaluke da u narednih 15 dana predlože kandidata za gradonačelnika Banjaluke Gradskom odboru Banjaluka i Predsjedništvu u skladu sa statutom partije – navodi se u saopštenju.

Predsjedništvo PDP, takođe, traži da se do 15. aprila 2024. godine provedu planirane saborske aktivnosti na opštinskom/gradskom nivou, uključujući i Sabor u Banjaluci.

Predsjedništvo smatra da bilo kakvo javno komentarisanje unutarstranačkih procesa nanosi štetu partiji i traži da svi funkcioneri PDP poštuju i da se pridržavaju odluka organa partije, te da se uzdrže od izjava, objava te bilo kakvih javnih polemika vezanih za pitanje izbora kandidata za lokalne izbore i drugih partijskih odluka – navodi se u saopštenju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu