Politika

ZAKLJUČCI SA ZASJEDANJA PIK Poslali poruke vladajućoj koaliciji u Srpskoj i poručili da ENTITETI NISU DRŽAVA  

Savjet za provođenje mira u BiH (PIK) nakon održane sjednice navelo je u svom komunikeu da najoštrije osuđuju napade vladajuće koalicije RS na Opšti okvirni sporazum za mir, ustavni i pravni poredak BiH, te pozvali na saradnju sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom, kojeg Republika Srpska ne priznaje.

upravni odbor savjeta za provđenje mira
FOTO: OHR

Suverenitet pripada Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi, čiji je teritorijalni integritet zagarantiran Opštim okvirnim sporazumom za mir. Entiteti unutar Bosne i Hercegovine nisu države, oni postoje isključivo na osnovu Ustava BiH i nemaju nikakav vlastiti suverenitet. Stoga, UO PIK poziva vladajuću koaliciju u RS da obustavi sve aktivnosti koje podrivaju državu, njene organe vlasti i njen multietnički karakter. Ponavlja da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente za obezbeđivanje poštivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir – navedeno je u kominikeu Upravnog odbora PIK.

U izvještaju sa sjednice, koja je održana juče i danas u Sarajevu, navedeno je da pozdravljaju odluku Evropskog savjeta od 21. marta 2024. godine da otvori pristupne pregovore sa BiH, što je istorijski trenutak za ovu državu i sve njene građane.

– UO PIC poziva sve institucije i političke aktere u BiH da iskoriste ovu priliku i rade zajedno na poduzimanju svih neophodnih koraka ka jačanju demokratije, učvršćivanju vladavine prava, garantiranju osnovnih prava i sloboda, te borbi protiv rasprostranjene korupcije – navodi se iz PIK.

Navode i da očekuju od organa vlasti BiH da bez daljeg odlaganja usvoje budžet na nivou BiH za 2024. godinu, koji mora na adekvatan način podržati sposobnost svih državnih institucija da pravilno funkcionišu i ispunjavaju svoje ustavne i zakonske obaveze, uključujući i one koje proizlaze iz procesa evroatlantskih integracija.

O izborima u oktobru

– Pošteni i transparentni izbori od suštinskog značaja za funkcionalnu demokratiju i pozivamo sve aktere u BiH da obezbjede nesmetano provođenje lokalnih izbora 6. oktobra 2024. godine. UO PIK poziva građane BiH da iskoriste svoje ustavno i demokratsko pravo i glasaju na izborima, koji bi se trebali održati uz povećan nivo transparentnosti i integriteta. UO PIK pozdravio je izlaganje Irene Hadžiabdić, predsjednice Centralne izborne komisije BiH, o pripremama za lokalne izbore, te je pohvalio aktivnosti i još jednom izrazio svoju snažnu podršku CIK BiH. Predstavnici EU, OEBS i SAD informisali su UO PIK o pilot projektima koji imaju za cilj poboljšanje integriteta i efikasnosti izbornog procesa – navedeno je u jednoj od tačaka kominikeu.

Direktori Upravnog odbora PIK razgovarali su i o opštem političkom ambijentu u BiH uz obraćanje potpredsjednika RS Ćamila Durakovića o najnovijim dešavanjima u RS, uključujući i trenutnu situaciju u Srebrenici.

Osuda napada

UO PIK najoštrije osuđuje flagrantne napade vladajuće koalicije u Republici Srpskoj na Opšti okvirni sporazum za mir, ustavni i pravni poredak BiH, te njen suverenitet i teritorijalni integritet. Suverenitet pripada Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi, čiji je teritorijalni integritet zagarantovan Opštim okvirnim sporazumom za mir. Entiteti unutar Bosne i Hercegovine nisu države, oni postoje isključivo na osnovu Ustava BiH i nemaju nikakav vlastiti suverenitet. Stoga, UO PIK poziva vladajuću koaliciju u RS da obustavi sve aktivnosti koje podrivaju državu, njene organe vlasti i njen multietnički karakter. UO PIK ponavlja da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente za obezbjeđivanje poštovanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir – naveli su iz PIK.

zgrada OHR u Sarajevu
FOTO: BOSNAINFO

UO PIC je takođe pojasnio da Republika Srpska nije potpisnica Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

– Strane u Sporazumu obavezale su se da će u potpunosti poštovati suverenu jednakost, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i da će u potpunosti poštovati i promovisati  ispunjavanje obaveza preuzetih aneksima Opšteg okvirnog sporazuma za mir, uključujući i njen Ustav – navedeno je u kominikeu.

Povući zakon iz procedure

Upravni odbor je primio k znanju činjenicu da je iz procedure u Narodnoj Skupštini RS povučen Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija te izražava žaljenje zbog negativnog efekta i štete koju je ovaj nacrt zakona već proizveo kada su u pitanju prostor za građansko djelovanje, sloboda udruživanja i sloboda izražavanja.

Pročitajte još

Pozivamo vlasti RS da povuku odluku o kriminalizaciji klevete, kao i da obustave sve aktivnosti koje ugrožavaju politički pluralizam, slobodu medija, slobodu govora i prostor za civilno društvo, te stigmatiziraju manjine. Ovakvom postupanju nije mjesto u demokratskom društvu i u suprotnosti je sa višestruko istaknutim opredjeljenjem rukovodstva RS da radi na napretku cijele zemlje ka evropskim integracijama – saopštili su iz PIK.

Pozvali su i vlasti u FBiH da brzo izvrše preostala imenovanja u Ustavni sud FBiH i u regulatorna tijela, te da usvoje i provedu zakone koji osiguravaju veću transparentnost i integritet javnih funkcija, suzbijaju korupciju i podržavaju ekonomski rast. Ovi koraci su neophodni za dalje unapređenje funkcionalnosti entiteta.

– Oštro osuđujemo besprimjerne pritiske na pravosuđe, posebno na Ustavni sud BiH. Podsjećamo institucije RS da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće, te da su entiteti dužni da se u potpunosti pridržavaju Ustava i odluka institucija BiH – naveli su iz UO PIK.

Kako su saopštili pozdravili su imenovanje jednog suca u Ustavni sud BiH od strane Predstavničkog doma FBiH i poziva Narodnu skupštinu RS da brzo izvrši imenovanje dva suca kako bi se uspostavio puni sastav Ustavnog suda BiH u cilju osiguranja njegovog efikasnog funkcioniranja.

Prestati sa napadima na Šmita

Kristijan Šmit
FOTO: SAMIR JORDAMOVIC/ANADOLIJA

Napadi na visokog predstavnika i podrivanje njegovih aktivnosti ozbiljno utiču na provedbu civilnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir. Pozivamo na hitno napuštanje politike RS o nepriznavanju i nesaradnji sa visokim predstavnikom. Upozorava da je poštovanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH obaveza i očekuje od vlasti RS da konstruktivno sarađuju sa visokim predstavnikom – navodi se u izvještaju zaključaka sa sjednice UO PIK.

Kao jednu od tačaka navode i da ohrabruju domaće organe da se konstruktivno angažiraju u pronalaženju prihvatljivog i održivog rješenja za pitanje državne imovine, što predstavlja ključni element Programa 5+2. Nerješavanje ovog pitanja ozbiljno utiče na investicije i privredni rast države.

– Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 23. maja Rezoluciju o Srebrenici. Pozivamo sve javne zvaničnike u BiH da okončaju praksu negiranja genocida i da rade zajedno na izgradnji povjerenja i razumijevanja u interesu stabilnosti, mira i prosperiteta BiH. Pozivaju se sve strane da promovišu okruženje koje će pogodovati pomirenju, a koje se može graditi samo na istini, miru i pravdi. Svi politički lideri u BiH imaju odgovornost da vode ovaj proces, zasnovan na dijalogu i međusobnom poštovanju. To zahtijeva prihvatanje i priznavanje činjenica, podučavanje budućih generacija istini, odavanje počasti i sjećanje na sve žrtve bez obzira na njihovu nacionalnost, rad na lociranju, pronalasku i identifikaciji nestalih, te istragu i krivično gonjenje osumnjičenih koji su i dalje na slobodi. Dijalog i povjerenje su preduslovi za stabilnost i prosperitet BiH, kao i za održiv ekonomski razvoj – rečeno je u kominikeu.

Direktori UO PIK pohvalili su rad Džonatana Menutija, supervizora za Brčko, te pozdravili dolazak Luisu Krišoku, koji će preuzeti ulogu prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko Distrikt.

Kako je naglašeno, Upravni odbor PIK održaće svoj sljedeći redovni sastanak 3. i 4. decembra 2024. godine.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu