Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZAKLJUČCI SAMITA BRIKS “Neophodna koordinacija postupaka za EKONOMSKI RAST”

Svijet
Autor:

Foto: Beto Barata/PR/Wikipedia

Lideri Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike smatraju da je neophodno da koordinišu svoje postupke na globalnom nivou kako bi dostigli maksimalni ekonomski rast, navodi se u deklaraciji o zaključcima samita lidera zemalja BRIKS u Braziliji.

U saopštenju se navodi da lideri podržavaju zaključke ministara trgovine BRIKS da je za jačanje ekonomskog rasta i održivosti neophodna hrabra i koordinisana međunarodna akcija.

Lideri su istakli da povećana trgovina može da pomogne globalnom rastu, ali da deficit potražnje u globalnoj ekonomiji zahtijeva dodatne izvore rasta, što bi moglo da uključuje i ulaganje u infrastrukturu, uključujući digitalnu, kao i razvijanje vještina kod mladih, održive investicije, ulaganje u lokalne službe i ulaganje spolja u područja sa visokim potencijalom rasta, uključujući na afričkom kontitentu.

Grupa zemalja BRIKS potvrdila je i posvećenost borbi protiv korupcije na svim nivoima, usvajanju mjera integrisanja u javnom sektoru i promovisanje standarda integrisanja u privatnom sektoru, javio je TASS.

Države planiraju da nastave sa razmjenom mišljenja u multilateralnim okvirima, sa ciljem zajedničkih napora u sprečavanju da njihove teritorije postanu utočišta za ekonomske i korupcijske prestupnike.

Lideri BRIKS izrazili su i podršku političko-diplomatskom rješavanju situacije na Korejskom poluostrvu, kao i potpunu denuklearizaciju Sjeverne Koreje.

U saopštenju se poziva na pronalaženje rješenja za sukobe Izraelaca i Palestinaca na Bliskom istoku, kojim bi se obezbijedilo postojanje obje zemlje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO