Politika

"Zaključke Narodne skupštine RS ignorišu oni koji su ih PREDLOŽILI I USVOJILI" Nešić poručuje da Srpsku ne ruše ni Incko ni SDA već vladajuće stranke

Predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH nikada nisu informisali Narodnu skupštinu Republike Srpske o provođenju zaključaka u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH, iako su to trebali učiniti još prije godinu dana.

"Zaključke Narodne skupštine RS ignorišu oni koji su ih PREDLOŽILI I USVOJILI" Nešić poručuje da Srpsku ne ruše ni Incko ni SDA već vladajuće stranke
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

To je navedeno u odgovoru na poslaničko pitanje lidera DNS Nenada Nešića koji je predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića pitao da li su još uvijek na snazi zaključci parlamenta Srpske sa Desete posebne sjednice.

Naime, 17. februara 2020. godine, NSRS obavezala je predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH da predlože Zakon o Ustavnom sudu BiH i prestanku mandata stranih sudija, te da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu i do poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH vezano za poljoprivredno zemljište Republike Srpske.

Pročitajte još

NSRS zatražila je da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim organima BiH obavijeste parlament Srpske o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

– Nepoštovanjem zaključaka, deklaracija, rezolucija NSRS, ne samo da se postavlja pitanje digniteta zakonodavne vlasti, nego i vladavine demokratskih načela i vladavine prava, što ugrožava same ustavne temelje Republike Srpske. Ako najviši funkcioneri RS ne poštuju akte koje donose, zašto bi onda građani poštovali bilo koji zakon? – kaže Nešić komentarišući odgovor iz NSRS.

Nešić podsjeća da je NSRS, 21. oktobra 2015. godine, usvojila i zaključak da će se o svakom aktu u institucijama BiH prvo izjasniti nadležni odbori parlamenta Srpske.

– To su izgleda bili zaključci za tadašnju vlast SDS i PDP u institucijama BiH jer od 2019. godine ni članovi kolegijuma PS BiH iz Srpske, ni predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, nikada nisu zatražili mišljenje odbora parlamenta Srpske. Dakle, oni koji su usvojili zaključke, danas ih ignorišu, i time ruše dignitet najviše institucije Republike – kaže Nešić.

On upozorava da ovakva situacija može dovesti do građanske neposlušnosti jer su ugroženi temelji vladavine prava.

– Zašto bi građani poštovali zakone, ako akte NSRS ne poštuju njihovi donosioci? Кako bi bilo da sudovi kažu, eto više nećemo suditi po ovim zakonima nego po onim iz doba Кraljevine SHS? Ovakvo ponašanje dovodi do potpune pravne nesigurnosti i napravilo je anarhiju. Srpsku ne ugrožava ni Incko, ni SDA, koliko ovakvo ponašanje – zaključuje Nešić.