Politika

Zakon donose zbog sebe, a ne interesa javnosti: Kakve poruke je poslala vladajuća većina po pitanju izmjena KZ RS

Parlament Srpske, uprkos brojnim upozorenjima medijske zajednice, nevladinih organizacija, pravnika, međunarodnih zvaničnika, predstavnika pojedinih sindikata, ali i građana, juče je, ipak, usvojio sporni Nacrt izmjena KZ RS kojim se predviđa kriminalizacija klevete i uvrede.

Zakon donose zbog sebe, a ne interesa javnosti: Kakve poruke je poslala vladajuća većina po pitanju izmjena KZ RS
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Za sporni Nacrt glasalo je 49 poslanika, 21 ih je bilo protiv, dok jedan poslanik nije ni glasao.

Ovim izmjenama KZ RS uvedena je cijela jedna glava krivičnih djela protiv ugleda i časti u koje spadaju i kleveta i uvreda, ali i krivično djelo iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

Rasprava o izmjenama KZ RS trajala je dva dana u NSRS, i tokom nje poslanici vladajuće koalicije uporno su branili sporni zakon, iako u svojim izlaganjima nisu ponudili ni jedan razuman argument kojim bi opravdali njegovo donošenje.

Od pozivanja na devetu božiju zapovijest, preko citiranja Ive Andrića, neuvjerljivih objašnjenja kako je zakon potreban jer su „i sami bili žrtve klevete“, pa do toga kako se time „brani Republika Srpska“.

Javnost je najviše nasmijala poslanica koja se pozvala na devetu božiju zapovijest; „ne reci lažno svjedočenje na bližnjega svoga“, tvrdeći kako zakon ne bi trebao kada bi se svi pridržavali božijih zapovijesti.

Gnjev javnosti na sebe je navukao poslanik NPS Darko Banjac koji je davao neuvjerljiva opravdanja za navedeni zakon, a potom „održao predavanje medijima kako trebaju da provjeravaju informacije“, banalizujući na taj način predložene izmjene KZ RS.

Podsmijeh javnosti na sebe je navukao i ministar pravde Miloš Bukejlović koji je zakon pravdao riječima kako se time „brani Republika Srpska“.

– Mi građani Srpske koji smo mnogo toga lošeg i doživjeli i proživjeli i onoga što nam se desilo dugujemo činjenici da se o nama mnogo lagalo i klevetalo, a svjedoci smo da se to često radi i danas. Kao žrtve klevete kojima pokušavaju da nas ugroze i da ugroze postojanje Srpske moramo imati nultu toleranciju na istu – rekao je Bukejlović što je izazvalo podsmijeh u javnosti.

Pročitajte još

Banjalučki pravnik Aleksandar Jokić ističe da tokom rasprave u parlamentu Srpske poslanici vladajuće koalicije, osim što su kriminalizaciju klevete pravdali ličnim primjerima, nisu ni jednom rječju objasnili šta bi to bio javni interes ako se on donese.

– Od svih argumenata koje smo čuli niti jedan nije zadovoljio one kritike koje je javnost ispoljavala u prethodnom periodu vezano za ovaj Nacrt izmjena i dopuna KZ RS. Niti jedan argument nam nije ukazivao zašto bi to i kako bi ovakve odredbe mogle bolje da zaštite javni interes, građane Srpske i društvo u cjelini – istakao je Jokić za Srpskainfo.

Aleksandar Jokić o glasanju Vučinića
FOTO: FOTO: PRIVATNA ARHIVA
Aleksandar Jokić

Ono što je javnost mogla čuti tokom rasprave, kako objašnjava on, jesu subjektivni doživljaji određenih poslanika i klubova poslanika koji imaju lična neslaganja sa određenim osobama i blogerima, a često i drugim poslanicima.

– Gdje oni između sebe jedni druge optužuju za klevete, uvrede i slično. Stekao se utisak da su oni svoje lične borbe i konfrontacije digli na nivo izmjena KZ RS – navodi Jokić.

Kao primjer navodi svađu u skupštini između poslanika SP Srđana Todorovića i pokreta „Za pravdu i red“ Nebojše Vukanovića.

– Javnost je tu zapravo bila arbitar u njihovoj svađi i stiče se utisak da će ovaj zakonik biti nešto što će spriječiti dalje tu svađu. Bukvalno niko od nas građana nije mogao da čuje ni jedan argument zašto će naš život biti bolji, ljepši, uređeniji i sigurniji donošenjem ovog zakonika, a čuli smo bezbroj argumenata zašto neće – zaključuje Jokić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije