Gradovi

"Žalosno stanje nakon vaših 16 godina" Pavlović odgovorio na pitanja Predojevića (FOTO)

Gradonačelnik grada Prijedora Dalibor Pavlović formiranje novih opština od pojedinih mjesnih zajednica ne doživljava kao cijepanje teritorije grada, već kao stvaranje nečeg novog i možda kvalitetnijeg.

"Žalosno stanje nakon vaših 16 godina" Pavlović odgovorio na pitanja Predojevića (FOTO)
FOTO: B. MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Ovo je prvi čovjek grada na Sani naveo u pisanom odgovoru na pitanje šefa kluba odbornika DNS Gorana Predojevića da li gradonačelnik grada Prijedora podržava cijepanje teritorije Grada i formiranje novih opština.

– Mještani Omarske moj stav znaju od samog početka i tu sam decidan i jasan. Ako neko podržava formiranje opštine i ako u ovom slučaju MZ Omarska ispunjava sve zakonske preduslove, ja nemam ništa protiv. Međutim, to sad nije u nadležnosti Grada, već viših nivoa vlasti – naveo je Pavlović u odgovoru.

Putevi

Predojević je tražio i da se u ovoj građevinskoj sezoni asfaltiraju putni pravaci u MZ Donji Petrov Gaj, odnosno putni pravac od puta L-10 do SRC Gaj u dužini od 300 metara i putni pravac Gligići-Zdjelari u dužini od 650 metara koji povezuje MZ Donji Petrov Gaj i MZ Donji Petrov Gaj. On u svom pitanju navodi da su ovi pravci u prioritetu Savjeta MZ Donji Petrov Gaj.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Gradonačelnik Pavlović (SNSD)  koji je bio i odbornik u Skupštini grada Prijedora od 2008. do 2020. godine i čija je partija bila u koaliciji sa DNS, dao je pisani odgovor i na ovo pitanje.

– Poštovani odborniče Predojević, žalosno je što Vaša politička partija u proteklih 16 građevinskih sezona nije uradila asfaltiranje navedenih putnih pravaca. Slažem se da su ne samo ti, već svi putni pravci prioritet svih mjesnih zajednica. I žalosna je činjenica u kakvom smo ih stanju zatekli nakon vaših 16 godina. Kao što možete da vidite obilazim sve mjesne zajednice i razgovaram sa građanima, tako ću to isto učiniti i u Donjem Petrovom Gaju. Nažalost, zbog zatečenog deficita u budžetu Grada koji je napravila prethodna vlast nismo u mogućnosti to da završimo u ovoj građevinskoj godini – zaključuje Pavlović.

Istrage

Predojevića zanima i šta je sa istragom o prisluškivanju gradonačelnika Pavlovića i istragom o propalim vakcianma u Domu zdravlja Prijedor.

Pavlović mu poručuje da ove istrage nisu u njegovoj nadležnosti i da je ovo pitanje za MUP i Tužilaštvo, te da vjeruje u ove institucije i očekuje da oba slučaju budu riješena.

Novi radnici

Na pitanje Predojevića koliko je radnika zaposleno u preduzeću „Komunalne usluge“ tokom ove godine, u pisanom obliku odgovara direktor ovog preduzeća Dalibor Grabež.

On navodi da preduzeće „Komunalne usluge“ trenutno ima zaposlena 164 radnika na neodređeno vrijeme i da je to je prosjek koji prati preduzeće duži niz godina.

– Određeni broj radnika na neodređeno vrijeme je zbog narušenog zdravstvenog stanja na bolovanju, što iziskuje angažovanje dodatne radne snage. Kao i ranijih godina u ovom periodu kada nam je povećan obim posla u određenim segmentima poslovanja kao što je odvoz komunalnog otpada, uređenje i košenje zelenih površina, manji građevinski radovi i određeni vanredni poslovi, primorani smo da angažujemo određen broj sezonskih radnika. Trenutno imamo oko 15 sezonskih radnika koji su angažovani prvenstveno na poslovima u uslužnim radnim jedinicama kako bismo stizali da izvršimo sve povjerene poslove. Sa ovim radnicima zaključujemo ugovore u trajanju od mjesec dana – objašnjava Grabež.

FOTO:BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO:BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Dodaje da broj radnika oscilira na mjesečnom nivou zbog penzionisanja nekih od njih, te da se i oni suočavaju sa problemom odlaska radnika u inostranstvo.

– To utiče na proces rada u preduzeću, te iziskuje dodatne napore za traženjem kvalitetnog kadra posebno ako se radi o poslovima koji zahtjevaju specifičnu školsku spremu kao što su rukovaoci radnih mašina, mehaničari građevinski majstori, varioci, autoelektričari i slično – tvrdi Grabež.

Poručuju da je ovo preduzeće za prvih šest mjeseci poslovalo pozitivno i da redovno izmiruju sve svoje obaveze što im ostavlja mogućnost da mogu shodno potrebama i obimu posla angažovati određen broj sezonskih radnika.

Međutim, koliko tačno je tokom godine zaposleno radnika Grabež nije otkrio u svom detaljnom odgovoru.

Predojević je gradonačelniku Pavloviću uputio i pitanje da li se poštuju odluke i zakonski propisi u vezi sa glasnom muzikom iz ugostiteljskih objekata, odnosno remećenje javnog reda i mira.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Odgovor na ovo pitanje daje šef Odsjeka za inspekcijske poslove Aleksandar Bradić koji podsjeća da je remećenje javnog reda u nadležnosti policije. Navodi da će onaj ko narušava mir drugih na javnom mjestu od 15 do 17 sati i od 22 do šest sati ujutru korišćenjem muzičkih instrumenata, radio i televizijskih prijemnika i drugih zvučnih izvora, kao i mehaničkih izvora buke i zvučnih signala, kao što je motor, biti kažnjen novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM. Objašnjava da nivo buke kontroliše ekološki inspektor po zahjevima i pritužbama građana i utvrđuje okolnosti i činjenice.

Predojević je ova pitanja uputio gradonačelniku Pavloviću na posljednjem zasjedanju Skupštine grada Prijedora.

Prihvati notifikacije